Μόνο με ελικόπτερο… θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι εργασίες του υπόσκαφου ξενοδοχείου στη ράχη του Παλίγκρεμνου, καθώς το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου εξέδωσε χθες προσωρινή διαταγή που απαγορεύει τη μετακίνηση και χρήση στους επίδικους δρόμους που οδηγούν στην ιδιοκτησία
Τα «χέρια» του Δήμου Αγίου Βασιλείου φαίνεται ότι «όπλισε» το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ. που ενημερώνει ότι είναι δυνατή η αναστολή κάθε οικοδομικής άδειας και δραστηριότητας στον Παλίγκρεμνο από την έναρξη της ειδικής μελέτης τεκμηρίωσης του βράχου ως μνημείο! Μάλιστα, το έγγραφο αυτό φαίνεται ότι δεν το γνώριζε… ούτε ο δήμαρχος!
Είναι άγνωστο αν αυτό το έγγραφο προς την Ελληνική Περιβαλλοντική Εταιρεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με χρονολογία 2020, έφτασε ή κοινοποιήθηκε ποτέ από κάποια υπηρεσία στον ενδιαφερόμενο, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ή αν ο Δήμος Αγίου Βασιλείου το κατέχει ήδη αλλά δεν επέμεινε στην αποκωδικοποίησή του.
Ωστόσο οι πληροφορίες της «ΝΚ» αναφέρουν ότι η ύπαρξη του εγγράφου εντοπίζεται και σε άλλες υπηρεσίες της Κρήτης ή και ακόμη ενδέχεται να βρίσκεται σε γνώση και των επενδυτών.
Το έγγραφο αυτό, που ήρθε στο φως από την έρευνα γύρω από την επένδυση του Παλίγκρεμνου, δίνει τη δυνατότητα να εκδοθεί αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών, δηλαδή ακόμη κι αν έχουν ξεκινήσει με απόφαση υπουργού, όχι μόλις ολοκληρωθεί η ειδική έκθεση για τον βράχο, αλλά με την έναρξή της. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει λάβει ομόφωνη απόφαση να αναθέσει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης την έκθεση αυτή, και μάλιστα ζητάει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.
Μάλιστα, δε ζητάει μια μελέτη, αλλά δύο! Η δεύτερη μελέτη που ζητάει αφορά στην προστασία των πτυχώσεων του Αγίου Παύλου. Μόλις λοιπόν υπογραφεί η σύμβαση με το Μουσείο, αμέσως ο Δήμος μπορεί να ζητήσει μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης – καλό θα ήταν να κοινοποιήσει το αίτημά του και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΕΝ. Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιοποικιλότητας – αίτημα για αναστολή οικοδομικών αδειών με υπουργική απόφαση.
Αίτημα ανάκλησης άδειας
Στο μεταξύ, χθες ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κοινοποίησε στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίου Βασιλείου την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη ομόφωνα την περασμένη Τετάρτη, και με την οποία ανακάλεσε προηγούμενη βεβαίωση που είχε δώσει στους επενδυτές για μη κατάληψη δημοτικού χώρου μετά και τις διαπλατύνσεις του ημιονικού δρόμου και τα «λάθη» σε τοπογραφικά που εντόπισε. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου απέστειλε χθες αίτημα στον Δήμο Ρεθύμνου να ανακαλέσει την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε στις 15 Απριλίου 2022, με το σκεπτικό ότι, αφού ανακλήθηκε η βεβαίωση μη κατάληψης δημοτικού χώρου, πλέον η άδεια στερείται κάθε νόμιμο έρεισμα, καθώς λείπει αυτό το δικαιολογητικό που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση άδειας! Έτσι οι επόμενες κινήσεις αναμένονται από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρεθύμνου για το πώς θα απαντήσει στο αίτημα αυτό του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που αναμένεται να γίνει δεκτό καθώς δεν υφίσταται βεβαίωση.
Την ίδια ώρα, και η Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου εξετάζει φύλλο-φύλλο την άδεια και τα δικαιολογητικά, καθώς και την ίδια τη μελέτη του ξενοδοχείου, για τυχόν σφάλμα κατά την έκδοση της άδειας, αφού φαίνεται ότι υπήρξε «πίεση» από πλευράς των ιδιοκτητών, όπως μαρτυρά εξώδικο που εστάλη προς τους υπαλλήλους να «τρέξουν» τις διαδικασίες επ’ απειλή έγκλησης και αποζημιώσεων για ηθική και περιουσιακή βλάβη.
Το ιστορικό της επένδυσης
Υπενθυμίζεται στη δημοσιότητα έχει δοθεί η οικοδομική άδεια του υπόσκαφου ξενοδοχείου και η αποκάλυψη ότι η επένδυση είναι επιδοτούμενη από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ και ειδικά του ΕΤΠΑ (Ειδικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) με 200.000 ευρώ και άλλα 200.000 ευρώ από τον επενδυτή για τη δημιουργία 7 δωματίων. Η έκταση εμφανίζεται στα 34 στρέμματα και μισθωμένη από τη φερόμενη επενδύτρια, αφού ανήκει σε ναυτιλιακή τεχνική εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πολιτικός μηχανικός παππούς της το 1949.
Η αρχική έκταση είχε αγοραστεί 171.000 ευρώ και το συμβόλαιο του 1968, έκανε λόγο για 160 στρέμματα, με τα σύνορα να φτάνουν από δύο πλευρές στη θάλασσα, δηλαδή μέσα στην ιδιωτική περιουσία ολόκληρος ο βράχος κι ο γκρεμός! Επίσης είχε αποκαλυφθεί ότι σταδιακά είχαν γίνει κάποιες κινήσεις για αξιοποίηση της έκτασης, όπως το 1993 που έγινε αποχαρακτηρισμός της δασικής έκτασης και το 2019 οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας με επισπεύδουσα τη ναυτιλιακή εταιρεία.
Διαταγή που ισχύει ως τις 21 Ιουνίου – Κέρδισε χρόνο ο Δήμος στο Ειρηνοδικείο
Μόνο με ελικόπτερο… θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι εργασίες του υπόσκαφου ξενοδοχείου στη ράχη του Παλίγκρεμνου, καθώς το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου εξέδωσε χθες προσωρινή διαταγή που απαγορεύει τη μετακίνηση και χρήση στους επίδικους δρόμους που οδηγούν στην ιδιοκτησία, ύστερα από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου! Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου όρισε δικάσιμο για να εξετάσει τα οριστικά μέτρα την 21η Ιουνίου, και μέχρι τότε οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν επί της ουσίας να εκτελέσουν καμία εργασία, αφού δεν τους επιτρέπεται η χρήση των δρόμων που οδηγούν εκεί! Τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, καθώς κατά την έναρξη των εργασιών διαπίστωσε ότι είχαν διαπλατυνθεί παρανόμως δρόμοι δασικοί και ημιονικοί, ενώ ταυτοχρόνως αποτύπωσε τους δρόμους αυτούς και ενημέρωσε το Κτηματολόγιο.
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γ. Ταταράκης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, καθώς ο ένας μήνας που δίνεται είναι αρκετός, όπως σημειώνει, για να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την τεκμηρίωση του βράχου του Παλίγκρεμνου ως φυσικού σχηματισμού που αξίζει να κηρυχθεί μνημείο της φύσης.
Ο Δήμος επικαλέστηκε στο Ειρηνοδικείο ότι οι δρόμοι που διαπλατύνθηκαν από τους εκσκαφείς του ξενοδοχείου δεν ήταν ιδιωτικοί, ενώ κατά πληροφορίες ακριβώς σε αυτό το σημείο υπήρξε αντίφαση από την άλλη πλευρά, που υποστήριζε πως άλλοτε ήταν δημοτικός και άλλοτε ιδιωτικός, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η απόφαση στην έκβαση υπέρ του Δήμου αλλά προς το παρόν, δηλαδή ως τις 21 Ιουνίου που θα κριθεί οριστικά το περιεχόμενο των ασφαλιστικών μέτρων. Πάντως φαίνεται ότι η διαδικασία χθες ήταν σκληρή στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, όμως μετά τη γνωστοποίηση της διαταγής ο Δήμος Αγίου Βασιλείου πήρε ανάσα.
Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατά τη χθεσινή διαδικασία υποστήριξε ότι έγινε ενημέρωση του αρχείου Κτηματολογίου της Τ.Κ. Μύρθιου, με την προσάρτηση της ακριβούς αποτύπωσης του τμήματος της επίμαχης οδού πάνω στον Παλίγκρεμνο, καθώς διαπίστωσε ότι τοπογραφικό που κατατέθηκε το 2021 στον Δήμο από πλευράς των επενδυτών για να λάβουν βεβαίωση μη κατάληψης δημοτικής οδού δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, αφού δεν ταυτίζεται με τον παλαιό ημιονικό δρόμο, όπως αυτός υποδείχτηκε από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Μύρθιου, παραδεχόμενος ο Δήμος τώρα ότι, όταν δόθηκε η βεβαίωση, δεν είχε γίνει σωστός έλεγχος, ελλείψει υπαλλήλου. Η Τεχνική Υπηρεσία τώρα ανακαλεί τη βεβαίωση μη κατάληψης δημοτικού χώρου και κατ’ επέκταση ζητά από την Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου την ανάκληση της οικοδομικής άδειας, καθώς δεν υφίσταται βεβαίωση και η άδεια πλέον θεωρείται ελλιπής!
Πηγή: neakriti.gr