Το 1993 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ενώ έχει υιοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με τον αριθ. 60/5 ψήφισμα στις 26 Οκτωβρίου 2005. Στην Ελλάδα με την Α.Π.:π2α/ΓΠ:140816 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 23/12/2011 καθιερώθηκε επίσημα και τιμάται κάθε χρόνο. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων έχει επιτρέψει το συντονισμό όλων των φορέων, που δραστηριοποιούνται ήδη για να αναδείξουν το πρόβλημα μέσα από τα πρόσωπα αυτών που χάθηκαν, ενώ η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης θα συμβάλλει στην καθιέρωση του ορθού τρόπου οδήγησης και οδικής συμπεριφοράς.
Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ως συνέπεια τροχαίων συμβάντων και 20 έως 50 εκατομμύρια τραυματίζονται, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προβλέπεται ότι τα τροχαία συμβάντα θα είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου το 2030. Ένα μεγάλο χωριό ξεκληρίζεται κάθε χρόνο, αφού τουλάχιστον 16.000 άτομα στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους, ενώ κάθε χρόνο φτιάχνουμε και μια νέα πόλη αναπήρων, αφού πάνω από 20.000 είναι οι τραυματισμένοι από τα τροχαία.
Άξιο προσοχής είναι και το κόστος στη νοσηλεία των τραυματισμένων ανθρώπων, αφού στη χώρα μας κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει πάνω από 30.000 ευρώ και κάθε ελαφρά τραυματίας 3.000 ευρώ. Η Εθνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες άνω των 14 εκατ. Ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων για νοσηλεία και αποκατάσταση ζημιών και σωματικών βλαβών.
Σύγχρονη μάστιγα αποτελούν και στην Κρήτη μας τα τροχαία συμβάντα, όπου κάθε χρόνο θρηνούμε δεκάδες θύματα. 48 νεκρούς από την αρχή του έτους μετράμε στο νησί, πριν ολοκληρωθεί το 2018.
Η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό τροχαίων συμβάντων, θανάτων και τραυματισμών και όσοι κυκλοφορούν στο ελληνικό οδικό δίκτυο έχουν διπλάσια πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και πενταπλάσια σε σχέση με όσους κυκλοφορούν στη Σουηδία. Στη Σουηδία εάν οδηγείς μεθυσμένος, έστω και ποδήλατο, σου αφαιρούν την άδεια οδήγησης του αυτοκινήτου και μετά από πέντε χρόνια δίνεις εκ νέου εξετάσεις. Στην Ελλάδα, εάν προκαλέσεις πολύνεκρο τροχαίο, την επόμενη μέρα οδηγείς κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Με την αυστηρή νομοθεσία, που υπάρχει στη Σουηδία, στην Ελβετία, αλλά και στις Η.Π.Α., έχουν σχεδόν μηδενιστεί τα τροχαία. Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την οδική ασφάλεια ( που είχαν έρθει ειδικά για το σκοπό αυτό), σήκωσε τα χέρια ψηλά και έφυγε αφήνοντάς μας να συνεχίσουμε: « με τη μοναδικότητά μας να κάνουμε τα δικά μας».
Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τροχαίων συμβάντων στο οικογενειακό περιβάλλον ( διάλυση οικογενειών) και στην εθνική οικονομία είναι τεράστιες. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη σωστή οδική συμπεριφορά, που είναι διαπιστωμένα θέμα σωστής παιδείας και πολιτισμού. Από την άποψη αυτή η καθιέρωση του μαθήματος οδικής ασφάλειας στα σχολεία, θα συμβάλλει στη σωστή αγωγή του μελλοντικού οδηγού και κατά συνέπεια στη μείωση των τροχαίων .
Η υπόθεση των τροχαίων μας αφορά όλους. Πρέπει η πολιτεία να εξετάσει εκ βάθρων το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που διέπει τους θανάτους και τις αναπηρίες από τα τροχαία εγκλήματα, ωστόσο είναι απαραίτητο και οι ίδιοι οι οδηγοί να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους στους δρόμους τηρώντας τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ.. Ας παραδειγματιστούμε επιτέλους από τις άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, η Σουηδία, ο Παναμάς, οι Η.Π.Α. κτλ.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων « Ο Άγιος Χριστοφόρος», εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τη μείωση των τροχαίων, για την αρωγή και αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων των τροχαίων, καθώς και για τη δικαίωση της μνήμης των. Με τη στήριξη των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων, Πρωθυπουργών ελληνικών κυβερνήσεων, Υπουργών ελληνικών κυβερνήσεων , όλων των τοπικών Αυτοδιοικητικών Αρχών Α’ και Β’ βαθμού και της τοπικής εκκλησίας, δημιουργήσαμε στις Βουκολιές Πλατανιά Χανίων το μοναδικό παγκόσμια χώρο, αφιερωμένο στη μνήμη των τροχαίων θυμάτων (Πάρκο Χρήστου Πολέντα – polentaspark.weebly.com), τον οποίο τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και ο Ο.Η.Ε., που με την έγκριση του Γενικού Γραμματέα κ.κ. Μπαν Κι Μουν, στο Πάρκο φιλοξενείται το μοναδικό παγκοσμίως μνημείο του Ο.Η.Ε. ( Το Δέντρο των Εθνών του Ο.Η.Ε.) για την οδική ασφάλεια.
Από τον παγκρήτιο διαγωνισμό μαντινάδας για τα τροχαία « Άδικο αίμα χάνεται», παραθέτω σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα των τροχαίων τη μαντινάδα, που πήρε το 2ο έπαινο και έγραψε η κ. Άννα Σκανδαλάκη από το Χάρακα Μεσσαράς:
« Μην πίνεις, μην τηλεφωνείς όντε βαστείς τιμόνι,
είναι άδικο τα λάθη σου άλλος να τα πλερώνει.»
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΡΚΟΥ ΤΣΙΓΚΟΥ
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου
Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών
Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
« Ο Άγιος Χριστοφόρος»
Υπεύθυνη Ενημέρωσης Νομού Λασιθίου- Ηρακλείου