Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου παρόλο που ολόκληρος ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Μήνας κατά της νόσου, με την οποία ζουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.
Η συγκεκριμένη ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τις επιπτώσεις της νόσου
Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Alzheimer’s Disease International, 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που περιμένουν να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Τα στατιστικά αποκαλύπτουν ότι από τη νόσο προσβάλλεται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% εκείνων άνω των 85. Στην Ελλάδα, γενικότερα υπάρχουν 200 χιλιάδες ασθενείς, σύμφωνα με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών (Alzheimer Athens), ενώ ο αριθμός, το 2050, αναμένεται να προσεγγίσει περίπου τις 600 χιλιάδες.
Ο όρος “άνοια” συσχετίζεται με τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, αρχικά της μνήμης και στη συνέχεια του λόγου, των δεξιοτήτων επικοινωνίας, της κρίσης, του προγραμματισμού, της πρωτοβουλίας, των δεξιοτήτων της αυτοεξυπηρέτησης και συνολικά, της προσωπικότητας.
Ταυτόχρονα , οι άνθρωποι με άνοια αναπτύσσουν ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, ψύχωση, επιθετικότητα καθώς και τάσεις φυγής και περιπλάνησης, που περιπλέκουν το θέμα της φροντίδας, και τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ασθένειας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η νόσος Αλτσχάιμερ η πιο συχνή μορφή άνοιας, αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα.
Η άνοια αν και είναι μία από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες κρίσεις υγείας του 21ου αιώνα, παρόλο αυτά τις περισσότερες φορές πολύ συχνά η διάγνωση καθυστερεί. Δεν υπάρχει κατάλληλη κ αποτελεσματική θεραπεία.
Τα συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ,είναι:
- Απώλεια μνήμης
- Δυσκολία ολοκλήρωσης γνώριμων εργασιών
- Προβλήματα με τη γλώσσα
- Αποπροσανατολισμός (σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με την τοποθεσία)
- Φτωχή ή μειωμένη κρίση καταστάσεων
- Πρόβλημα παρακολούθησης των πραγμάτων
- Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη
- Αλλαγές σε συμπεριφορά και διάθεση
- Προβλήματα με εικόνες και χωρικές σχέσεις
- Απόσυρση από επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες
Στους περισσότερους από εμάς έχει συμβεί να βρισκόμαστε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα τα οποία αντιμετωπίζουν Αλτσχάιμερ και να μην μας αναγνωρίζουν. Δεν ωφελεί να θυμώνουμε και να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Μπορεί να έχασαν την μνήμη τους αλλά δεν θα πρέπει να χάσουν και την αγάπη μας. Αντίθετα είμαστε κοντά τους κ τους φροντίζουμε .Αξίζει να θυμόμαστε ότι μπορεί η μνήμη τους να ξεθωριάζει, το περπάτημα τους σταδιακά να επιβραδύνεται, αλλά μέσα στην ψυχή τους είναι οι ίδιο άνθρωποι: μην τους αφήσουμε να νιώθουμε μόνοι χαμένοι στις ξεχασμένες αναμνήσεις τους.