Για το κουρκούτι για μπακαλιάρο θα χρειαστείτε:
Υλικά για το κορκούτι
- 55 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 55 γρ. κορν φλάουρ
- αλάτι/πιπέρι
- 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
- 1/3 της κούπας μαύρη μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 της κούπας ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 φιλέτα μπακαλιάρου [200 γρ. το καθένα]
Υλικά για τις πατάτες
- 900 γρ. πατάτες
- 1 λίτρο σπορέλαιο
Εκτέλεση
1 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη μαγειρική σόδα. Προσθέτετε 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι για γεύση.
2 Με την χρήση ενός πιρουνιού κι ενώ χτυπάτε συνεχόμενα, προσθέτετε την μπύρα και το νερό στο μείγμα του αλευριού. Αναδεύετε μέχρι να έχετε ένα πηχτό και λείο μείγμα. Στο σημείο αυτό μεταφέρετε το μείγμα στο ψυγείο για να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.
3 Κόβετε τις πατάτες σε φέτες του 1 εκατοστού κι έπειτα ψιλοκόβετε σε λορίδες πάχους 1 εκατοστού. Έπειτα βάζετε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένετε με κρύο τρεχούμενο νερό.
4 Ρίχνετε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τις σιγοβράζετε για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια τις σουρώνετε προσεκτικά στο σουρωτήρι και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τις μεταφέρετε στο ψυγείο καλυμμένες με χαρτί κουζίνας μέχρι να τις μαγειρέψετε.
5 Στο μεταξύ, σκουπίζετε καλά τη φιλέτα σας με χαρτί κουζίνας και τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Παράλληλα ζεσταίνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι μέχρι να φτάσει τους 120°C.
6 Ρίχνετε τις πατάτες σε δόσεις της μιας χούφτας και τις τηγανίζετε, ίσα ίσα μόνο για να μαγειρευτούν, όχι να καφετίσουν.
7 Βάζετε σε ένα μπολ 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και πασπαλίζετε ξεχωριστά κάθε φιλέτο, τινάζοντας το στο τέλος ώστε να φύγει η περίσσεια ποσότητα. Συνεχίζετε βουτώντας τα ένα ένα στο κουρκούτι και έπειτα τα τοποθετείτε προσεκτικά, με αργές κινήσεις [άκρη-σώμα-άκρη] στο τηγάνι. Τηγανίζετε για 8 λεπτά γυρίζοντας τα τακτικά ώσπου να γίνουν τραγανά και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
8 Αφού απλώσετε χαρτί κουζίνας σε ένα σκεύος, μόλις είναι έτοιμο κάθε φιλέτο, το μεταφέρετε σε αυτό για να στραγγίξει το περίσσιο λάδι. Καλύπτετε με λαδόκολλα ώστε να μη πέσει η θερμοκρασία τους.
9 Ζεσταίνετε το λάδι έως και 200°C και μαγειρεύετε τις πατάτες σας μέχρι να γίνουν χρυσές και τραγανές, για περίπου 5 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως με το αγαπημένο σας παγωμένο ποτό!
Πηγή: foodmaniacs.gr
Με έμπνευση από: thespruceeats.com