Ήταν Ιούνιος του 2003 όταν στο Πολύκεντρο Μοιρών γινόταν μια μεγάλη ανοιχτή ενημερωτική συγκέντρωση με θέμα την εκτροπή του Πλατύ ποταμού.
Ήταν η εποχή που κατασκευαζόταν το φράγμα Φανερωμένης (ολοκληρώθηκε το 2005) και αναμοχλεύσαμε το θέμα με αφορμή τη μετά θάνατο βράβευση του Δρ. Παύλου Παυλάκη Πολιτικού Μηχανικού και μελετητή υδραυλικών έργων, τεχνικού συμβούλου του τότε ΟΑΔΥΚ, και που ετοίμαζε τότε τη «Μελέτη αξιοποίηση υδατικού δυναμικού υδρολογικής λεκάνης ποταμού Πλατύ».
Παρόντες όλα τα ισχυρά ονόματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τότε και όχι μόνο.
* Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος
* Οι Νομάρχες Ηρακλείου και Ρεθύμνης κ.κ. Δημήτρης Σαρρής και Γιώργος Παπαδάκης
* Οι Δήμαρχοι Μοιρών, Γόρτυνα, Ρούβα και Ζαρού κ.κ. Παναγιώτης Σφακιανάκης, Μιχάλης Δαριβιαννάκης, Φανούρης Οικονομάκης και Γιάννης Ζαχαριουδάκης.
* Οι Δήμαρχοι Κουρητών, Λάμπης και Συβρίτου κ.κ. Αριστείδης Σταυρακάκης, Γιάννης Ταταράκης και Μιχάλης Πετρακάκης.
* Ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακαριστός Κύριλλος.
* Οι Βουλευτές Ηρακλείου και Ρεθύμνης κ.α.
Ο Δρ. Παύλος Παυλάκης επισήμανε μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:
* Οι πρώτες μελέτες στην περιοχή λεκάνης του Πλατύ ξεκίνησαν το 1966.
* Ο Δήμος Συβρίτου έχει κάνει προμελέτες για τρεις λιμνοδεξαμενές ενώ ο Δήμος Κουρητών για δυο.
* Οι ετήσιες απορροές του ποταμού Πλατύ σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του Κουτσουλίδη είναι 4 – 1. Στη λεκάνη απορροής του Πλατύ πέφτουν περί τα 210.000.000 κ.μ. νερού.
* Οι αξιοποιήσιμες ποσότητες νερού στον Πλατύ ανέρχονται στα 55.000.000 κ.μ. νερού
* Η περιοχή έχει ανάγκη από 10. – 15.000.000 κ.μ. νερού, που θα αποταμιευτούν σε φράγματα.
* Το φράγμα της Φανερωμένης θα χρειαστεί 10.000.000 κ.μ. νερού
* Για να αξιοποιηθούν τα νερά του Πλατύ στην περιοχή του Ρεθύμνου θα πρέπει να γίνουν Ταμιευτήρες.
* Για την περιοχή του Δήμου Συβρίτου προτείνεται ένα φράγμα ανατολικά του Γερακαρίου.
* Βόρεια του φαραγγιού του Αγίου Ιωάννη προβλέπεται να γίνει ένας Ταμιευτήρας, με διπλό ρόλο. Να εξασφαλίζει το νερό για το Ρέθυμνο από τη μια με το να αποθηκεύει το νερό των πλημμυρικών εποχών και από την άλλη τη δημιουργία αγωγού που θα έχει διπλό σκοπό. Από τη μια θα τροφοδοτεί με νερό το Νότιο Ρέθυμνο (Δήμος Λάμπης) και από την άλλη θα μεταφέρει το νερό στη Μεσαρά.
* Για να φτάσει το νερό στη Μεσαρά προτείνονται δυο λύσεις. Η μια είναι 25 χιλ. και η άλλη 27 χιλ.
* Για να τη μεταφορά του νερού προτείνεται και η κατασκευή σήραγγας, στην έξοδο του φράγματος.
Μ. Πετρακάκης: Τα μεγάλα έργα θέλουν και μεγάλες συναινέσεις
– Η χαρά μου για κάθε έργο που γίνεται στην ενδοχώρα, είπε ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης, είναι πολλαπλή. Θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούν όλοι οι φορείς που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών, για την αξιοποίηση του νερού που συνδέεται με τη δημιουργία και την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Θα πρέπει να συνεργαστούμε ισότιμα, με καθαρά χαρτιά, με ειλικρίνεια για να γίνει το έργο. Γιατί τα μεγάλα έργα θέλουν και μεγάλες συναινέσεις. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να αξιοποιηθούν τα νερά. Όπως ξέρετε οι κύριες απορροές της λεκάνης του Πλατύ προέρχονται από τον ορεινό όγκο του Κέδρους και δευτερευόντως από τον Ψηλορείτη. Δεν θα διαφωνήσουμε σε καμιά περίπτωση να εμπλουτιστεί τόσο ο υδροφόρος ορίζοντας της Μεσαράς, όσο και να γεμίσει και το φράγμα Φανερωμένης. Θα είμαστε όμως σταθερά αντίθετοι σε όποια προσπάθεια να γίνει τμηματικά το έργο, να προχωρήσουν κάποια έργα και αργότερα τα άλλα, αφού το έργο είναι ενιαίο και οι δημοπρατήσεις θα γίνονται ενιαία. Με την οριστική μελέτη θα δοθεί και η οριστική συναίνεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Καρούντζος είπε ότι όπως προχωράμε όλα τα στάδια των μελετών, θα γίνεται και ταυτόχρονη χρηματοδότηση όλων των έργων της μελέτης.
Αρ. Σταυρακάκης: Αντισταθμιστικά οφέλη
– Μιλούμε για συγκρητισμό και πολύ σωστά, είπε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κουρητών Αριστείδης Σταυρακάκης, και συνέχισε: «Όλοι κοπτόμαστε γι’ αυτό. Πώς όμως να τον δω τον συγκρητισμό, όταν τρία χρόνια ως μικρός Δήμος χρηματοδότησα την εκπόνηση δύο μελετών για δύο λιμνοδεξαμενές. Για τη μία δεν πήρα ποτέ υπογραφή από τις υπηρεσίες της Περιφέρεια Κρήτης, γιατί θα επηρέαζα τον υδροφορέα της Μεσαράς. Συγκρητισμός. Όταν το έβαλα θέμα για τον Πλατύ ποταμό, την πήρα την υπογραφή. Συγκρητισμός. Συμφωνήσαμε για ένα πακέτο έργων, που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ. Είναι πολιτική απόφαση. Αλλά επειδή σήμερα είμαστε εμείς και αύριο κάποιοι άλλοι, θα πρέπει να βάλουμε ασφαλιστικές δικλίδες. Αποταμίευση νερού 15.000.000 κ.μ. Μόνο που ο αγωγός υπερχείλισης για τη Μεσαρά, θα είναι από κει και πάνω. Γιατί αν μπει από τον πάτο και τα 15.000.000 κ.μ. θα πηγαίνουν στο φράγμα Φανερωμένης και δεν θα μείνει τίποτα στον τόπο μας».
Στη συνέχεια ο κ. Σταυρακάκης ζήτησε λιμνοδεξαμενές τόσο στο Δήμο Κουρητών, όσο και στο Δήμο Συβρίτου για τις ανάγκες των περιοχών, ως αντισταθμιστικά οφέλη.
Ευθ. Νικολιδάκης: Στόχος είναι να αρδευτούν και άλλες εκτάσεις
Να δώσει βάρος η μελέτη στην αποταμίευση όσο το δυνατόν μεγαλυτέρων ποσοτήτων νερού, ζήτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λάμπης κ. Ευθύμης Νικολιδάκης και συνέχισε: «Στόχος είναι να αρδευτούν και άλλες εκτάσεις. Μπορούμε με άντληση να βγάλουμε σε υψόμετρο το νερό και από εκεί να αρδεύσουμε την περιοχή. Αυτή τη στιγμή αντλούμε νερό και από 400 μ. βάθος.
Ι. Ταταράκης: Πακέτο το έργο
– Θέλουμε να εκτελεστεί μαζί ,όλο το έργο, πακέτο ζήτησε ο Δήμαρχος Λάμπης κ. Ιωάννης Ταταράκης και συντάχτηκε με τις απόψεις που εξέφρασε ο Δήμαρχος Κουρητών Αριστείδης Σταυρακάκης.
Γ. Πολυχρονάκης: Πότε θα κατασκευαστούν τα δίκτυα;
Το θέμα του χρόνου κατασκευής των δικτύων άρδευσης έθεσε ο πρόεδρος του Τ. Σ. Αντισκαρίου κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, μετά την ολοκλήρωση των μελετών.
– Ένα με ενάμιση χρόνο, είπε ο κ. Καρούντζος, ενώ οι μελετητές σημείωσαν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις χρηματοδοτήσεις.
Ν. Μαλιαρός: Πρώτα οι ανάγκες της περιοχής
Αφού έκανε αναφορά στην ιστορία των φραγμάτων των Ποταμών και του Πλατύ, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης και Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Νίκος Μαλιαρός, ζήτησε «τώρα που κάπως ευημερούμε θα ‘πρεπε τα έργα αυτά να γίνουν με κάποιο γρηγορότερο ρυθμό και όχι με το ρυθμό της χελώνας. Είναι απαράδεκτο να περνάμε κάποιες γενιές για να τελειώσει το φράγμα των Ποταμών…
Για την εκτροπή του Πλατύ ο κ. Μαλιαρός σημείωσε: «Το έργο θα πρέπει να μελετηθεί με κάλυψη των αναγκών της περιοχής κατά πρώτον και ότι περισσεύει ας πάει στη Μεσαρά και οπουδήποτε ο Θεός το ’χει ανάγκη».
Δ. Αρχοντάκης: Θα είναι τραγικό το Αμάρι να μην ποτιστεί
– Η περιοχή Συβρίτου και Κουρητών έχουν περίπου 70.000 στρ. καλλιεργήσιμη γη και αρδεύονται τώρα γύρω στα 6.500 στρ. είπε στην αρχή της παρέμβασής του ο αντινομάρχης Ρεθύμνης κ. Δημήτρης Αρχοντάκης και συνέχισε: «Ούτε το 10% της αρδευόμενης έκτασης, που είναι ίσως το μικρότερο ποσοστό στην Κρήτη. Η επαρχία Αμαρίου είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή στην Κρήτη. Η πηγές του φράγματος των Ποταμών είναι στο Αμάρι. Το ίδιο και το νέο σχεδιαζόμενο φράγμα. Θα είναι τραγικό λοιπόν το Αμάρι να μην ποτιστεί. Να πάνε λοιπόν πακέτο τα έργα λιμνοδεξαμενές Αμαρίου, φράγμα Αγίου Ιωάννου, όλα μαζί».
Οι δευτερολογίες
Κλείνοντας την ημερίδα το λόγο πήραν οι παριστάμενοι πολιτικοί, που σημείωσαν:
- Γ. Παπαδάκης (Νομάρχης Ρεθύμνου): Είμαστε σύμφωνοι και για τους στόχους και για την ιεράρχηση ιδιαιτέρως του θέματος της εκτροπής του Πλατύ. Το έργο είναι μέγα, αφού θα σηματοδοτήσει την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής. Αυτό λοιπόν το μεγάλο έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί παράλληλα σε όλες του τις φάσεις και σε επίπεδο μελετών και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και σε επίπεδο εκτέλεσης των έργων.
- Δ. Σαρρής (Νομάρχης Ηρακλείου): Αυτή η ημερίδα καθίστε ιστορική. Γιατί πιστεύω ότι ανοίγει δρόμους, αφού σήμερα σφυρηλατείται η συνεργασία ανάμεσα στο Αμάρι και τη Μεσαρά, που θα είναι παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Δεσμεύομαι πολιτικά, ότι αυτά τα ελάχιστα αντισταθμιστικά οφέλη που ζητούν οι όμοροι Δήμοι της Ρεθύμνης, πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.
- Αθ. Καρούντζος (Περιφερειάρχης Κρήτης): Όλοι οι νομοί της Κρήτης στα μεγάλα προβλήματα δείχνουν μια ενότητα σε υψηλού επιπέδου αποφάσεις. Δεσμεύομαι πολιτικά ότι η χρηματοδότηση θα είναι «πακέτο», όλων των σταδίων της μελέτης. Δεν θα εξαιρεθεί κανένα στάδιο μελέτης… Όταν οι δύο Νομοί είναι ενωμένοι θα έρθει και η χρηματοδότηση!
- Π. Σφακιανάκης (Δήμαρχος Μοιρών): Η συναίνεση στα μεγάλα έργα είναι απαραίτητη. Να θεσμοθετηθεί μέσα από τις ΤΕΔ η συνεργασία των 4 Νομών της Κρήτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ