Χωρίς βοσκοτόπια, λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Χίο, έχουν μείνει 18 οικογένειες κτηνοτρόφων, αλλά και χωρίς δυνατότητα αποζημίωσης αφού, σύμφωνα με την Τεχνική Λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα δικά τους βοσκοτόπια φαίνεται να ανήκουν σε άλλους κτηνοτρόφους από την… Κρήτη και την Λήμνο.
Αυτά κατήγγειλαν χθες, Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα μέλη του Συνδέσμου Ποιμένων Νομού Χίου «Ο Άγιος Μάμας», σημειώνοντας ότι είναι σε απόγνωση, αφού δεν γίνονται καν δεκτές οι αιτήσεις τους για αποζημίωση ως πληγέντες από την πρόσφατη πυρκαγιά του Ιουνίου.
«Ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός σε όσους έχουν πληγεί από την πυρκαγιά. Αυτό δεν ισχύει για τους κτηνοτρόφους», σημείωσε η νομική σύμβουλος του συλλόγου, δικηγόρος Αριέττα Νταούτη, παιδί κτηνοτρόφων και η ίδια.
«Που είναι το κοινωνικό κράτος δικαίου;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι ως σύλλογος έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στις ερωτήσεις του chiosnews.com για το αν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει «χτυπήσει» και τη Χίο, σημείωσαν ότι σε περιοχές που είχαν οι ίδιοι νόμιμα ποιμνιοστάσια και είχαν τα ζώα τους, μέσω της Τεχνικής Λύσης φαίνεται να είναι κτηνοτρόφοι από την Κρήτη και την Λήμνο.
«Μπλέξαν τις γραμμές τους» ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ
Σημείωσαν, μάλιστα, ότι αυτό το πρόβλημα το έχουν τονίσει και στα υπομνήματά τους εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά η μη εκτέλεση των Διαχειριστικών Σχεδίων έχει φέρει την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο.
Το μπλέξιμο αφορά στα δηλωμένα βοσκοτόπια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο σύστημα του ΕΛΓΑ, για αυτό και δεν μπορούν να αποζημιωθούν. «Δεν υπάρχει αντιστοίχιση στα δύο συστήματα και έτσι οι άνθρωποι αυτοί φαίνονται να μην έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, ενώ στην πραγματικότητα οι εκτάσεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», σημείωσε η κα Νταούτη και εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, αφού οι εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες.
«Που είναι το κοινωνικό κράτος Δικαίου», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι ως σύλλογος έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στις ερωτήσεις μας για το αν τελικά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει «χτυπήσει» και τη Χίο, σημείωσαν ότι σε περιοχές που είχαν οι ίδιοι νόμιμα ποιμνιοστάσια και είχαν τα ζώα τους, μέσω της τεχνικής λύσης φαίνεται να είναι Κρητικοί και Λημνιοί κτηνοτρόφοι. Σημείωσαν ότι αυτό το θέμα το έχουν τονίσει και στα υπομνήματά τους εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, αλλά η μη εκτέλεση των Διαχειριστικών Σχεδίων έχει φέρει την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο.
Έκκληση απευθύνει ο Σύλλογος Ποιμένων Χίου να υπάρξει άμεσα και επιδότηση των ζωοτροφών, το κόστος των οποίων για τους νησιώτες είναι δυσβάστακτο και αυτοί που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά είναι αδύνατο να το αντιμετωπίσουν.
Πηγή: in.gr