Συνεχίζεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου αν και η έλλειψη εργατών φέρνει μεγάλες καθυστερήσεις και φόβους ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί η συλλογή και θα μείνουν ελιές στα δέντρα.
Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «την Πέμπτη (8/12) προχωρήσαμε σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, οξύτητας 0,38%. Πωλήθηκε σε ντόπιο τυποποιητή σε τιμή 4,96 ευρώ συν ΦΠΑ (5,50 με ΦΠΑ 13%).
Προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας θα προχωρήσουμε και σε νέο διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών που καθυστερεί την συγκομιδή. Φοβάμαι ότι παρά την προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών δεν θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε όλες τις ποσότητες. Και είναι κρίμα οι παραγωγοί να μην τα καταφέρουν σε μια χρονιά που έχουμε τόσο καλές τιμές. Η ζήτηση είναι μεγάλη και έχουν έρθει στο νησί Ιταλοί και Ισπανοί έμποροι. Εμείς προσπαθούμε να πουλήσουμε σε ντόπιους τυποποιητές».
Ο κ. Νικόλαος Αφορδάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την Πέμπτη (8/12) προχωρήσαμε σε δημοπρασία 44,4 τόνων πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, οξύτητας 0,37%. Τελικά πωλήθηκε στην υψηλότερη τιμή μέχρις στιγμής στα 5,20 ευρώ το κιλό.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατών. Οι μικροί κλήροι καταφέρνουν να προχωρήσουν στην συγκομιδή με την βοήθεια των δανεικών εργατών. Όμως αν και αυτή την περίοδο οι μικροκαλλιεργητές σηκώνουν το βάρος της ελαιοσυλλογής το κράτος δεν τους βοηθά αλλά αντίθετα τους τιμωρεί. Με την ΚΑΠ οι κλήροι κάτω από 4 στρέμματα (που είναι πλειοψηφία στην Κρήτη) και όσοι έχουν κάτω από 200 ευρώ βασική ενίσχυση την χάνουν. Αυτό είναι άδικο γιατί τα χρήματα έστω και λίγα τα έχουν ανάγκη οι παραγωγοί».
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2022/2023 αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 37% και να ανέλθει στους 208.000 τόνους. Δηλαδή οι Ιταλοί αναμένεται να έχουν μια παραγωγή μειωμένη κατά 120.000 τόνους. Φέτος ήταν μια χαμηλής παραγωγικότητας χρονιά και το πρόβλημα αυξήθηκε λόγω της ξηρασίας, επισημαίνει το ιταλικό ινστιτούτο.
Για την Ισπανία προβλέπεται φέτος μια δραστική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου που αναμένεται να φτάσει έως και -50% και η οποία θα επηρεάσει την παγκόσμια διαθεσιμότητα του προϊόντος. Το τρέχον έτος, ο νότος της Ισπανίας επλήγη από πρωτοφανή ξηρασία, που ως αποτέλεσμα έχει την μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων. Παράλληλα, σημειώθηκαν αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι οποίες συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο, όντας υψηλότερες του μέσου όρου, με την έλλειψη νερού να επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα. Συνεπώς, για το 2022/2023 η σοδειά αναμένεται να είναι η χειρότερη των δέκα τελευταίων ετών και η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα. Υπολογίζεται ότι από τους ελαιώνες της Κοινότητας της Ανδαλουσίας θα παραχθούν περί τους 587.000 τόνους ελαιόλαδου, κατά 49,1% χαμηλότερα από την παραγωγή της προηγούμενης εσοδείας (2021/2022) και κατά 47,5% χαμηλότερη των τελευταίων πέντε εσοδειών. Ακόμη εντονότερη αναμένεται η πτώση της παραγωγής από τη σημαντικότερη ελαιοπαραγωγό περιοχή της χώρας, την Jaén, αφού η παραγωγή θα μειωθεί στους 200.000 τόνους περίπου ή κατά 60% σε σχέση με πέρυσι.
Μόνο η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου και, όπως προβλέπει το ISMEA, φέτος θα έχει πάνω από 300 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει ότι Ισπανοί και Ιταλοί θα θέλουν να αγοράσουν από Ελλάδα για να καλύψουν το έλλειμμα και να μην χάσουν τους πελάτες τους.
Πηγή: agrotypos.gr