Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι υπέρηχοι στην υπηρεσία της εξαγωγής ελαιολάδου…

30/12/2018
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Αποκλειστικό: Υψηλή τιμή για το πρώτο λάδι στη Λακωνία…
0
SHARES
Share on Facebook

Η IFAPA (Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Γεωργίας και Αλιείας της Ανδαλουσίας) εργάζεται πάνω στην εφαρμογή των υπερήχων για την παραλαβή (άλεση / εξαγωγή) του  παρθένου ελαιόλαδου στο ελαιοτριβείο. Σκοπός είναι η προστασία της ποιότητας και βελτίωση του οργανοληπτικά προφίλ του προϊόντος. Αποτελεί μια εξέλιξη που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η οποία εφαρμόζεται ήδη στον κλάδο.
Η παραγωγή του ελαιολάδου έχει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομία των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας όπως η Ανδαλουσία. Για το λόγο αυτό, το IFAPA εργάζεται εντατικά με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής του.
Το Ινστιτούτο βρίσκεται στην κορυφή της καινοτομίας με την εφαρμογή των υπερήχων στο στάδιο προετοιμασίας της ελαιοζύμης, της μάλαξης, κατά τη διαδικασία παραλαβής του παρθένου ελαιολάδου, υποκαθιστώντας με αυτή την τεχνολογία την παραδοσιακή πρακτική της ανάδευσης.
«Πρόκειται για μια σειρά μελετών που άρχισαν στην IFAPA το 2003. Η έρευνα επέτρεψε την ανάπτυξη της τεχνολογίας με αποκορύφωμα ένα πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο ακολούθησε ένα ακόμα πιο σύνθετο. Υπάρχουν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δηλαδή, που θα οδηγήσουν σε μια επανάσταση στη διαδικασία της μάλαξης και της παραλαβής», εξηγεί ο Gabriel Beltrán, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Olivicultura y Elaiotecnia της IFAPA.
Ο ίδιος προσθέτει πως είναι μια νέα τεχνολογία αιχμής, καθώς σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία «δεν είναι τόσο προηγμένη». Το δικό μας έχει πλεονεκτήματα. Υπάρχουν και άλλες έρευνες με ηλεκτρικούς παλμούς, μικροκύματα., αλλά βρίσκονται σε πιο εμβρυϊκή κατάσταση».
«Η ιδέα είναι να αναπτύξουμε μια ομάδα σε μεγάλη κλίμακα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι μικρή». Στην πραγματικότητα, το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με μία εταιρεία παραγωγής, ώστε να το εξελίξουμε «σε μεγαλύτερη κλίμακα, με καλύτερη απόδοση», προκειμένου να διατεθεί στο εμπόριο σύντομα.
Τέλος, αν και αρχικά αφορούσε η καινούρια τεχνολογία μόνο στο ελαιόλαδο, ήδη γίνονται εργασίες ώστε να υπάρξουν και αλλού εφαρμογές. Τροποποιώντας το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς του κλάδου γεωργικών προϊόντων διατροφής, όπως το κρασί και οι χυμοί.
Πηγή: eleconomista.es – olivenews.gr

Previous Post

Οκτώ μύθοι για τις μαθησιακές δυσκολίες και τι ισχύει πραγματικά

Next Post

Περιμένει τη νέα σημαντική χιονιά ο Ψηλορείτης…

Next Post
Περιμένει τη νέα σημαντική χιονιά ο Ψηλορείτης…

Περιμένει τη νέα σημαντική χιονιά ο Ψηλορείτης…

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ