Για ασφαλείς διακοπές χωρίς προβλήματα, σας έχουμε ήδη μιλήσει. Ακολουθούν και οι πρώτες βοήθειες, για να είστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι.
Πριν φύγετε διακοπές ελέγξτε τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών σας, εάν έχουν κάνει όλα τους τα εμβόλια. Αυτό του τετάνου, λ.χ., μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ αυτό της ηπατίτιδας Α σωτήριο σε περίπτωση κατανάλωσης μολυσμένου φαγητού.
Το φαρμακείο που θα πάρετε μαζί σας πρέπει να περιέχει αναλγητικό/αντιπυρετικό σιρόπι και αντίστοιχα χάπια για τους μεγάλους, υδατική κρέμα, κορτιζονούχο αλοιφή και αρκετά άλλα προϊόντα, ώστε να είστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Πρώτες βοήθειες
Γδάρσιμο
Καθαρίστε την πληγή με νερό και έπειτα ρίξτε της οξυζενέ ή ιώδιο. Αφήστε το τραύμα ανοιχτό όσο περισσότερο μπορείτε.
Βαθύ κόψιμο
Καθαρίστε το σημείο και δέστε με πίεση με μια γάζα το τραύμα. Αν είναι υπερβολικά βαθύ, επισκεφθείτε Κέντρο Υγείας.
Χτύπημα στο κεφάλι
Ελέγξτε αν ο τραυματίας έχει επαφή με το περιβάλλον και αναπνέει κανονικά. Περιποιηθείτε το τραύμα. Αν είναι χτύπημα και όχι πληγή, πιέστε το σημείο ελαφρά με παγάκια. Αν ο τραυματίας ζαλίζεται ή νιώθει πως θέλει να κάνει εμετό, πρέπει να τον εξετάσει αμέσως ένας γιατρός.
Εγκαύματα
Αν το έγκαυμα είναι ήπιο (κοκκίνισμα, χωρίς φουσκάλες) και οφείλεται στον ήλιο, βάλτε αμέσως καταπραϋντική κρέμα από το φαρμακείο και γιαούρτι, για να τραβήξει τη θερμότητα. Αν το έγκαυμα οφείλεται σε άλλα αίτια (π.χ. καυτό νερό, σπίρτο) και δεν μοιάζει βαθύ, ρίξτε για αρκετή ώρα άφθονο, κρύο νερό, ιώδιο και έπειτα μια καταπραϋντική κρέμα. Αν εμφανιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε. Αν έχετε φαγούρα και πυρετό, πρέπει να σας δει σύντομα γιατρός.
Αναφυλαξία
Εάν κάποιος είναι αλλεργικός, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αναφυλαξίας εάν εκτεθεί σε κάτι που τον πειράζει – όπως το τσίμπημα της σφήκας ή η κατανάλωση κάποιας αλλεργιογόνου τροφής. Επικοινωνήστε με γιατρό. Όσοι έχουν τέτοια προβλήματα, πρέπει να έχουν ειδική ένεση αδρεναλίνης, που χορηγείται από γιατρό στους αλλεργικούς, κορτιζονούχο και αντισταμινικό φάρμακο (ο γιατρός σας θα σας πει ποια ακριβώς πρέπει να πάρετε μαζί και πώς να τα χρησιμοποιήσετε). Μετά τις πρώτες βοήθειες, ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, διότι υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.
Αν ανοίξει η μύτη σας
Μείνετε όρθιοι, πιέζοντάς τη με τον δείκτη και τον αντίχειρα για 5-10 λεπτά και βάλτε ένα σακουλάκι με παγάκια. Πηγαίνετε στον γιατρό αν η αιμορραγία διαρκέσει πάνω από 20 λεπτά, είναι συνέπεια πτώσης ή τραυματισμού στο κεφάλι ή επαναλαμβάνεται.
Θερμοπληξία
Αν εκδηλώσετε ναυτία, ζαλάδες, εφίδρωση, ταχυπαλμία, υπόταση, πονοκέφαλο και πυρετό, αμέσως πρέπει να πάτε σε σκιερό μέρος και κατά προτίμηση σε μέρος με κλιματισμό. Πιείτε κρύο νερό και δροσιστείτε με κρύες κομπρέσες. Αν παρουσιαστεί υψηλός πυρετός (από 39 και πάνω) ή λιποθυμία, καλέστε ασθενοφόρο ή γιατρό.
Αν σας δαγκώσει ζώο
Χρειάζεται αντιτετανικός ορός. Αν ξέρετε ότι το ζώο δεν έχει λύσσα και η πληγή είναι μικρή, πλύνετέ τη με σαπούνι και νερό, απλώστε πάνω μια αντιβιοτική κρέμα και σκεπάστε την με μια γάζα. Αν στην πορεία παρουσιάσει οίδημα, κοκκίνισμα ή γίνει επώδυνη, πρέπει να τη δει γιατρός (αυτές είναι ενδείξεις μόλυνσης). Αν η πληγή είναι βαθιά, πιέστε τη με καθαρό πανί, για να σταματήσετε η αιμορραγία, και μεταφέρτε τον ασθενή στον γιατρό. Αν το ζώο είναι άγνωστο και υπάρχουν υπόνοιες λύσσας, ο τραυματίας πρέπει να μεταφερθεί στον γιατρό, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του δαγκώματος.
Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα
Βγείτε γρήγορα από το νερό, πάρτε άμμο και τρίψτε τη στο δέρμα, για να φύγουν τα υπολείμματα από το δέρμα σας. Μην αγγίξετε το δέρμα με τα χέρια σας, καθώς και μη βάλετε τα χέρια σας στα μάτια. Στη συνέχεια, αλείψτε το δέρμα σας με την ειδική αντιισταμινική αλοιφή, που θα πρέπει να έχετε αγοράσει εν όψει καλοκαιριού.
Αν πατήσετε αχινό
Καθαρίστε την περιοχή και με ένα τσιμπιδάκι αφαιρέστε το αγκάθι. Αν είναι πολύ βαθιά, τότε βάλτε στο σημείο ένα βαμβάκι ποτισμένο με λάδι και αφήστε το δεμένο στο πόδι σας όλη τη νύχτα. Το δέρμα θα μαλακώσει και το αγκάθι θα γλιστρήσει προς τα έξω.
Αν σας τσιμπήσει μέλισσα
Αφαιρέστε προσεκτικά ολόκληρο το κεντρί, δίχως να πιέσετε την πληγή, και βάλτε πάνω κρύα επιθέματα, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να μειώσετε το οίδημα.
Πηγή: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΙΡΩΝ (Σελίδα f/b)