Ένα ακόμα “χτύπημα” δέχθηκαν οι παραγωγοί νωπών κηπευτικών από την πανδημία του κορωνοϊού , καθώς τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ την περίοδο των εορτών επηρέασαν σοβαρά την διάθεση των προϊόντων.
Δυστυχώς η αγορά δεν μπόρεσε ν’ απορροφήσει τις ποσότητες που παρήχθησαν, αφού τα καταστήματα της εστίασης υπολειτούργησαν ή δεν άνοιξαν καθόλου με αποτέλεσμα η ζήτηση να πέσει κατακόρυφα.
Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές παραγωγού
Σε ελεύθερη πτώση είναι και τιμές παραγωγού οι οποίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά με ελάχιστα προϊόντα να πωλούνται πάνω από ένα ευρώ.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με την χθεσινή δημοπρασία οι ντομάτες διατίθενται προς 50- 60 λεπτά το κιλό, ενώ οι τιμές σε ντοματίνια και έγχρωμες πιπεριές δυστυχώς δεν καλύπτουν το υψηλότατο κόστος παραγωγής.
Η τιμή στ’ αγγούρια υποχώρησε στα 80 – 90 λεπτά, ενώ οι μελιτζάνες διατίθενται από 90 λεπτά έως 1 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.
Ο κ. Ορφανουδάκης ζητά να εξευρεθούν από την πολιτεία τρόποι ενίσχυσης των παραγωγών για να μπορέσει ν’ ανακάμψει η αγορά, διότι ούτε ο καταναλωτής – όπως είπε χαρακτηριστικά – έχει την δυνατότητα να “σηκώσει” νέα άνοδο των τιμών.
“Μουδιασμένες” και οι εξαγωγές
“Μούδιασμα” υπάρχει και στις εξαγωγές, καθώς αυτή την εποχή που η παραγωγή βρίσκεται στο maximum, δεν απορροφούνται επαρκείς ποσότητες, αρκετές από τις οποίες έμεινα αδιάθετες την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.
Έλλειψη εξειδικευμένων εργατών
Εξάλλου ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η ύπαιθρος έχει ξεμείνει από εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα να αυξάνει το εργατικό κόστος, το οποίο ο παραγωγός αδυνατεί να δικαιολογήσει ως έξοδα της αγροτικής του δραστηριότητας, λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων των εργατών.
Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης που μίλησε στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι Γερμανία και Ιταλία έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία πρόσληψης εργατών γης, με αποτέλεσμα να φεύγει μεγάλος αριθμός ατόμων από την χώρα μας και να πηγαίνει εκεί για εργασία.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έλλειψη εξειδικευμένων εργατών και αύξηση του εργατικού κόστους.
Ο κ. Βιαννιτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί και ζήτησε την αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος για τους εργάτες γης.
Ουσιαστικά – είπε – πληρώνουμε πολλά χρήματα για ανειδίκευτους εργάτες.
Ελληνοποιήσεις
Σε ότι αφορά τις ελληνοποιήσεις ανέφερε ότι αυτές επηρεάζουν κατά κόρον τις τιμές ενώ οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν μπορούν να να διενεργήσουν ελέγχους στον βαθμό που οι παραγωγοί το επιθυμούν.
Πηγή: ekriti.gr