Κείμενο – Φωτογραφίες: Αφραθιανάκης Μανώλης
Οι Μυθοκρουσμένοι (Περιβαλλοντική Ομάδα Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου) πραγματοποίησαν τη Κυριακή 26 Γενάρη 2020, την 5η μυθοκρουσία (εκπαιδευτική εκδρομή) για το σχολικό έτος 2019 – 2020 (33η στη σειρά).
Τίτλος: ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ – ΠΑΝΑΣΟΣ
Διαδρομή:
Ηράκλειο – Περιοχή Λούτρα Πανασού – Μνημιακή ελιά Πανασού – Μουσείο Απολιθωμάτων και καφενείο Δαμιανάκη Μανώλη – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γυμνασίου Γέργερης – Λίμνη Διγενή.
Περιγραφή:
Στα χωριά της νότιας ρίζας του Ψηλορείτη, Πανασό και Γέργερη, περιηγήθηκαν οι Μυθοκρουσμένοι.
Συντονιστές – καθηγητές της Ομάδας, μαθητές, φίλοι και εξωτερικοί συνεργάτες απόλαυσαν το φυσικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής και συνδέθηκαν για λίγο με την ιστορία της.
Η παρέα σήμερα ήταν μεγάλη, καθώς συμμετείχαν αρκετοί γονείς με τα μικρά παιδιά τους, από τον παιδικό σταθμό – νηπιαγωγείο “Ροδομηλιά”.
Λίγο πριν το χωριό του Πανασού κάναμε την πρώτη στάση, στην περιοχή με το τοπωνύμιο “Λούτρα”, όπου ήταν πιθανή θέση ιαματικών ρωμαϊκών λουτρών.
Στη συνέχεια επισκευτήκαμε τη μνημειακή ελιά του Πανασού, ηλικίας 3000 περίπου ετών, στη θέση Αγία Παρασκευή και θαυμάσαμε το φυσικό αυτό μνημείο.
Οι καθηγητές και οι μαθητές των Μυθοκρουσμένων ξενάγησαν τους εκδρομείς και έδωσαν πληροφορίες για το ελαιόδεντρο αυτό, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό» λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του ανάγλυφου και του μεγέθους του κορμού του.
Το ελαιόδεντρο ανήκει στην Εκκλησία χαρακτηριζόμενο ως Μοναστηριακό και είναι ποικιλίας Χοντρολιάς εμβολιασμένης σε υποκείμενο Αγριελιάς.
Ο κορμός του δέντρου έχει ειδική αισθητική και φέρει αρκετά μεγάλη χαρακτηριστική ημικυκλική προεξοχή η οποία του προσδίδει σημαντική ιδιαιτερότητα.
Η επόμενη στάση ήταν το καφενείο – μουσείο απολιθωμάτων του Δαμιανάκη Μανώλη, στο χωριό του Πανασού, όπου ξεναγηθήκαμε από τον ίδιο και θαυμάσαμε τα εκθέματα με τα απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή, ηλικίας εκατομμυρίων ετών.
Ο επόμενος προορισμός μας ήταν το χωριό της Γέργερης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που στεγάζεται στο κτίριο του Γυμνασίου του χωριού. Εκεί θα θαυμάσουμε τα εκθέματα από τη βιοποικιλότητα της περιοχής των νότιων ριζών του Ψηλορείτη.
Η ξενάγηση στο χώρο των εκθεμάτων έγινε από τον επιστημονικό συνεργάτη του μουσείου και εκ’ των ιδρυτικών μελών, κ. Στέλιο Μανωλιούδη. Στο μουσείο μας περίμενε ο αντιδήμαρχος της Δ. Ε. Ρούβα κ. Σηφάκης Στέλιος.
Οι Μυθοκρουσμένοι πήραν τη δέσμευση του για την αναβάθμιση του μουσείου και την αξιοποίησή του για την ανάπτυξη της περιοχής. Άλλωστε είναι το μοναδικό μουσείο πανελλαδικά που στα ιδρυτικά του μέλη είναι και οι μαθητές του Γυμνασίου της Γέργερης.
Στο δρόμο της επιστροφής προς τον Πανασό επισκεφτήκαμε τη λιμνοδεξαμενή του “Διγενή το Μνήμα” ή “Βρωμολίμνη”, πάνω σε ένα λόφο µε εξαιρετική θέα.
Η φυσική κοιλότητα όπου βρίσκεται και έχει τη μορφή ανάποδου κώνου, αποτελεί ένα ξεχωριστό γεώτοπο.
Το τέλμα διατηρεί πληθυσμούς αμφιβίων και ποταμοχελωνών, προσελκύει υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (ερωδιοί, χαραδριοί, τρύγγες, γλαρόνια κ.α.) και παράλληλα φιλοξενεί μεταναστευτικά πουλιά. Δίπλα στη λίμνη, όλοι οι εκδρομείς έκαναν πικ – νικ, τα μικρά παιδιά χόρτασαν παιχνίδι και η εκδρομή τελείωσε.
Οι Μυθοκρουσμένοι, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, από το σχολικό έτος 2018 – 2019 μέχρι σήμερα, έχει “υιοθετήσει” το χωριό του Πανασού. Το πρόγραμμα αυτό έχει τίτλο “ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ” και άρχισε να υλοποιείται μετά από πρόταση της Σ. Ε. Ε. Αγγλικών Κρήτης και υπεύθυνης παιδαγωγικών θεμάτων στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, κ. Πουλλά Ελένης.
Οι Μυθοκρουσμένοι συνεργάζονται με τους κατοίκους του χωριού σε ένα πλαίσιο ανάδειξης πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων του, που συνυπάρχουν αρμονικά με την φύση του εδώ και αιώνες, με τελικό σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη του. Ταυτόχρονα μέσα από τις δράσεις οι μαθητές της ομάδας μαθαίνουν βιωματικά και αναπτύσσονται ολιστικά με γνώσεις και δεξιότητες, που τους καθιστούν ικανούς να διεκδικούν μία αξιοπρεπή ζωή στον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και θα επιθυμούσαν να ζήσουν, “δρώντας τοπικά και σκεπτόμενοι παγκόσμια”.
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους υπευθύνους της “Ροδομηλιάς”, Μαδαριωτάκη Γιώργο και Ανδρεδάκη Όλγα.
Συνολικός αριθμός εκδρομέων: 80 άτομα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ