Μπορεί ο εμβολιασμός για τη λοίμωξη Covid να θεωρείται από τους επιστήμονες απαραίτητος για άτομα άνω των 60 ετών και για ομάδες πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα, όμως στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι περισσότεροι πολίτες δεν εμβολιάζονται.
«Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό είναι πλέον στοχευμένος, όχι μαζικός και συστήνεται για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και για άτομα όλων των ηλικιών με υποκείμενα νοσήματα. Το νέο εμβόλιο της παραλλαγής Omicron JN.1 είναι επικαιροποιημένο, δηλαδή η σύνθεσή του είναι σύμφωνη με τον ιό που κυκλοφορεί στην κοινότητα τώρα και θα έχει προστατευτική δράση και στις αναμενόμενες μεταλλάξεις, που θα συμβούν στο άμεσο μέλλον. Είναι, επομένως, λογικό να θεωρείται ως το εποχικό ετήσιο εμβόλιο της Covid-19, που θα τροποποιείται εφεξής ανάλογα, όπως το εμβόλιο της γρίπης», επισημαίνει στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ, που εκδόθηκε χθες, Τετάρτη, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 31 Ιουλίου 2024, στην Ελλάδα δεν εμβολιάστηκε το 92,9% του πληθυσμού ηλικίας από 60 έως 80 ετών.
Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αλλά σε καμία περίπτωση ικανοποιητική, στην εμβολιαστική κάλυψη της ηλικιακής ομάδας των 80 και άνω, καθώς δεν εμβολιάστηκε το 91,1%.
Ο μέσος όρος των πολιτών που δεν εμβολιάστηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) στην πρώτη περίπτωση είναι 86% και στη δεύτερη 88,5%.
Ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη κάλυψη από το εμβόλιο της Covid
Είναι ξεκάθαρο ότι χώρες με την καλύτερη υγειονομική υποδομή και συστήματα στα οποία οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη, μπορούν να επιτύχουν υψηλότερη κάλυψη του εμβολιασμού της Covid.
Για παράδειγμα, στους άνω των 80 η Σουηδία πέτυχε εμβολιαστική κάλυψη 93,9%, η Δανία 88,6% και το Βέλγιο 64,6%. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Βουλγαρία με 1,4%, η Μάλτα με 0.8% και η Ουγγαρία με 0,5%.
Ενδεικτικά η εμβολιαστική κάλυψη για την Covid σε διάφορες χώρες
Ο μέσος όρος κάλυψης για τις ηλικίες 60 έως 80 ετών είναι 14%
- Δανία: 43,8%
- Σουηδία: 39,5%
- Φινλανδία: 32,9%
- Βέλγιο: 35,6%
- Πολωνία: 4%
- Κύπρος: 6%
- Ιταλία: 6%
- Ελλάδα: 7,1%
- Μάλτα: 0,8%
- Ουγγαρία: 0,5%
- Βουλγαρία: 1,4%
- Ρουμανία: 0,02%
Ο μέσος όρος κάλυψης για τις ηλικίες 80 ετών και άνω είναι 21,5%
- Σουηδία: 93,9%
- Δανία: 88,6%
- Βέλγιο: 64,6%
- Φινλανδία: 64,4%
- Ιταλία: 15,8%
- Λιχτενστάιν: 11,5%
- Ελλάδα: 8,9%
- Λιθουανία: 7,6%
- Πολωνία: 5,7%
- Βουλγαρία: 2,6%
- Σλοβακία: 1,6%
- Μάλτα: 1,2%
- Ουγγαρία: 1,3%
Είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες τους να εμβολιαστούν, χρειάζονται ενισχυμένα προγράμματα επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης για να προωθήσουν τη σημασία του εμβολιασμού και να ξεπεράσουν την επιφυλακτικότητα του πληθυσμού.
Εξάλλου, τον περασμένο χειμώνα δεν υπήρξε κάποια καμπάνια από το υπουργείο Υγείας και επίσημη ενημέρωση έγινε μετά την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων που προκλήθηκε από τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, ενώ ούτε για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια κινητικότητα.
Σε χθεσινή επικοινωνία που είχε χθες το NEWS 24/7 με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, του υπουργείου Υγείας, οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν ότι σύντομα πρόκειται να «τρέξει» ενημερωτική καμπάνια (τόσο τηλεοπτική, όσο και ραδιοφωνική) για τον εμβολιασμό της Covid σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου για τον κορονοϊό
Πάντως, αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Covid-19, τον Ιούλιο του 2023 υπήρξε δήλωση από τους φορείς ICMRA (International Coalition of Medicines Regulatory Authorities) και τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), σύμφωνα με την οποία η χορήγηση περισσότερων από 13 δισεκατομμυρίων εμβολίων παγκοσμίως, «έχει αποδείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για όλες τις ηλικιακές ομάδες, παιδιά, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένους και εγκύους. Τα εμβόλια της Covid έχουν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως όλα τα εμβόλια (τοπικές αντιδράσεις), σπάνια αλλεργίες και σε εξαιρετικά σπάνιες σοβαρές επιπτώσεις περιμυοκαρδίτιδες και θρόμβωση σηραγγωδών κόλπων, οι οποία αφορούσε αφορούσε εμβόλιο που αποσύρθηκε. Όλα τα εμβόλια έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και αυτό που έχει καθοριστική σημασία, είναι το όφελος από τον εμβολιασμό να υπερτερεί σαφώς του πιθανού κινδύνου», σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου.
Πηγή: news247.gr