Ποιος από τους παλαιότερους τουλάχιστον, δεν έχει ακούσει για τον ΠΑΠΑ ΤΖΙΡΙΤΗ καθώς όλοι στην Κρήτη τον είχαν ως πρότυπο και παράδειγμα στην εποχή του.
Ήταν ο καλός οικογενειάρχης, ο σωστός ιερωμένος, αλλά και ένας μεγάλος αθλητής που για την ταχύτητα του μιλούσε όλη η Κρήτη και όλη η Ελλάδα.
Έτρεχε σε αγώνες μαραθώνιου δρόμου.
Καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Λασιθίου, έζησε και πέθανε στους Κασσάνους Ηρακλείου το 1937 σε ηλικία 85 χρονών, όπου ζούσε και είχε κάνει οικογένεια. Λόγω του ότι έπαιρνε μέρος σε αγώνες τέθηκε σε αργία ως ιερωμένος αλλά αυτός λειτουργούσε σε τρείς εκκλησίες και κατάφερνε την Μ. Παρασκευή να κάνει την περιφορά του επιταφίου και στις τρείς.
Είχε ακούσει ο Τούρκος πασάς των Χανίων για τις ιδιαίτερες ικανότητες του και τον κάλεσε λέγοντας του ότι θα του δώσει ένα μεγάλο ποσό αν καταφέρει να τερματίσει πρώτος σε ένα αγώνα δρόμου με ένα δικό του ιππέα πήγε και κατάφερε να βγει νικητής αυτά και άλλα πολλά έχουν ακουστεί γι΄ αυτόν.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΠΑ ΕΥΑΡΕΣΤΕ, ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΠΑ ΤΖΙΡΙΤΗ,
ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΗΣΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΕΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Μ’ αυτά τα λόγια τον υποδέχτηκε ο Αθηναϊκός λαός στο Παναθηναϊκό στάδιο στις 12/11/1900 όταν τερμάτιζε τροπαιούχος στο στάδιο.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τον παπά Τζιρίτη που ακούγονται μέχρι και σήμερα σαν μύθος αλλά είναι αληθινές.
Με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, κατάφερε να φτάσει στον Άγιο Λουδοβίκο στην Αμερική το 1904 προκειμένου να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες τότε όμως η φήμη του φόβισε τους Αμερικάνους δωροδόκησαν τον Έλληνα πρόξενο και με διάφορα προσχήματα ο παπά Τζιρίτης αντί να λάβει μέρος στους αγώνες βρέθηκε στην φυλακή για 2,5 μήνες μέχρι να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες!
Πηγή: Nikolaos Foukarakis