Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Περίπου στα μη απόσταση μεταξύ Ηρακλείου – Ρεθύμνου και λίγο πριν το Μπαλί, πάνω ακριβώς στην εθνική οδό δεσπόζει επιβλητικό το προσκύνημα της Παναγίας της Χαρακιανής. Θεωρείται το μεγαλύτερο προσκύνημα σε ολόκληρο το νομό Ρεθύμνου και αρκετός κόσμος συρρέει εκεί για να τιμήσει και να προσκυνήσει τη χάρη Της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η εκκλησία βρίσκεται σε μια τοποθεσία πολύ κοντά στην θάλασσα που πριν γίνει διάνοιξη της εθνικής οδού ήταν αρκετά ερημική και άγρια. Στην κοιλάδα που ανοίγεται λίγο πιο νότια από το ναό υπάρχει ένας εντυπωσιακά μεγάλος βράχος μέσα στο δάσος ο οποίος ξεχωρίζει από μακριά και στη συγκεκριμένη ρίζα του βράχου αναφέρεται ότι μέσα σε ένα μικρό κοίλωμα βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ο βράχος αυτός ονομάζεται Χάρακας και για το λόγο αυτό προέρχεται και το όνομα της εκκλησίας Χαρακιανή. Σύμφωνα με την αναφορά της τοπικής παράδοσης κάποτε μια αρχόντισσα του Βυζαντίου ταξίδευε στο Κρητικό Πέλαγος με το δικό της πλοίο. .Κάποια στιγμή που έπιασε ξηρά, εκείνη βγήκε έξω και κάθισε κάτω από ένα δέντρο, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το ξωκλήσι. Την πήρε όμως ο ύπνος και ονειρεύτηκε την Παναγία να της υποδεικνύει ότι μέσα σε ένα μεγάλο βράχο βρίσκεται η εικόνα της. Όταν η αρχόντισσα ξύπνησε έψαξε, και βρήκε το βράχο που είδε στο όνειρο της. Μέσα στη μικρή σπηλαίωση που σχημάτιζε βρήκε την εικόνα της Θεοτόκου. Συγκινημένη την προσκύνησε και την παρέδωσε στους ανθρώπους της περιοχής προκειμένου να κτίσουν ένα ναό με δικά της έξοδα, και να την τοποθετήσουν μέσα σ’ αυτό.
Οι τεχνίτες όμως δεν τα κράτησαν την υπόσχεσή τους..
Όταν τον επόμενο χρόνο όμως είδαν το καράβι της αρχόντισσας να προσεγγίζει την περιοχή τρόμαξαν για τις συνέπειες που προκαλούσε η πράξη τους. Έτσι αποφάσισαν να βρουν ως δικαιολογία το γεγονός, πως έπεσε θανατικό, εξαιτίας κάποιας ασθένειας, και ότι ήταν επικίνδυνο για την ίδια να κατέβει την ξηρά.
Η αρχόντισσα φοβήθηκε για τη μετάδοση της νόσου και έδωσε διαταγή να αποχωρήσει το πλοίο από την περιοχή. Εκείνη τη στιγμή ο αρχιμάστορας τους πέθανε και οι τεχνίτες πίστεψαν ότι θα πάθουν και εκείνοι το ίδιο. Έτσι ξεκίνησαν αμέσως τις εργασίες ολοκληρώνοντας το ναό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από τότε οι μαρτυρίες που αναφέρονται στα θαύματα της Παναγίας της Χαρακιανής είναι αμέτρητα. Παρόλο που το εκκλησάκι βρίσκεται ακριβώς πάνω στο εθνικό δρόμο γεγονός που καθιστά την πρόσβασή του ειδικά από την αντίθετη κατεύθυνση επικίνδυνη οι πιστοί σταματούν για να εκδηλώσουν το σεβασμό και την αγάπη τους προς την Παναγία και να αντλήσουν δύναμη και ελπίδα από τη γλυκιά μορφή της.