Οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο» φως στους Ουκρανούς για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, μετέδωσαν οι New York Times.
Η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.
Η πληροφορία ότι η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ, προκύπτει επίσης και από σημερινή δήλωση ενός Αμερικανού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αίρει τους περιορισμούς που εμπόδιζαν την Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, σε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.
Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα.
Η κίνηση της Ουάσινγκτον, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα.
Η απόφαση να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS (με εμβέλεια πάνω από 300 χιλιόμετρα) ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ και όπως επισημαίνει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του, καθώς η απόφασή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ τους Ουκρανούς μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας τον Μάιο προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο κ. Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας ή HIMARS, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 50 μιλίων, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα.
Σε εκείνη τη φάση του πολέμου ο Τζο Μπάιντεν δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 190 μίλια.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές αυτές.