Κείμενο -Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης
1) Να είναι μεστά (μεστωμένα λίγο) από κει που τα μαζέψει, και όχι ξερά, και από καθαρό μέρος…
2) Να μην τους αφήνει ούτε ένα φυλλαράκι στο καθάρισμα…
3) Να είναι σε μια σειρά στοιχισμένα και ζυγισμένα στη λεκάνη, κι όχι “ατάκτως ερρημμένα…”
4) Να τα τίναξε καλά, μην έχουν χοχλιδάκια, και να τα ξε-πλύνει τρία νερά…
5) Να τα ρίξει στη κατσαρόλα αφού έχει βράσει πρώτα καλά το νερό…
6) Θέλει και πατάτα μέσα στα λαψανίδια του, που θα τη ρίξει 5 λεπτά πιο μπροστά από τα χόρτα στο βρασμένο νερό…
7) Θέλει το καπάκι ανοιχτό όσο βράζουν, για να του βγουν πράσινα …
8) Θέλει να είναι “στετά” στο βράσιμο όταν τα βγάλει, και να μην είναι πολύ βρασμένα και λιωμένα…
9) Θέλει να τα φάει μόνο με λάδι και αλάτι, χωρίς λεμόνι…
10) Θέλει καμιά φορά και τρία αυγά, να βράσουν κι αυτά μέσα στο νερό, για να πιει το κρασί του…(Αφού πρώτα τα έχει πλύνει καλά και τα αυγά)!
11) Ότι περισσέψουν το βράδυ, τα κάνει την επαύριο ένα καλό σφουγγάτο !