Γεννήθηκε το 1862 στη Σύμη Δωδεκανήσου. Οι γονείς του είχαν καταφύγει εκεί λόγω των Τουρκικών ωμοτήτων και διώξεων στην Κρήτη. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος Αργυράκης και είχε γεννηθεί στο χωριό Αγ. Βασίλειος Πεδιάδας. Το επίθετο «Μπορνόβας» του δόθηκε ως παρατσούκλι από τους κατοίκους της Σύμης.
Ο γιος του Μιχαήλ. σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. από το οποίο αποφοίτησε το 1892. Είχε ακολουθήσει ιδιαίτερα κλινικά μαθήματα
Παθολογίας και Οφθαλμολογία.
Το 1893 ήλθε για ένα χρόνο στο Ηράκλειο και το 1894 εγκαταστάθηκε μόνιμο στο Πετροκεφάλι Καινουργίου, όπου και πέθανε τα 1938, Άσκησε δόκιμο την Ιατρική στην ευρεία περιοχή της Μεσαράς και αναδείχτηκε γρήγορα σε εξέχοντα κοινωνικό κα πατριωτικό παράγοντα
Το 1895 μετέχει μετά από πρόσκληση της Κεντρικής Επιτροπής:. στο Ειρηνικό Κίνημα στο χωριό Βαφέ Αποκορώνου, παίρνοντας έτσι από την πρώτη στιγμή ενεργό μέρος στη Μεταπολιτευτική Επανάσταση που είχε εμπνευστή και αρχηγό τον Μανούσο Ρ. Κούνδουρο. Στα πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν (1897-8), ο Μπορνόβας μετέχει ως οπλαρχηγός με δική του ομάδα αλλά και ως γιατρός στις μάχες της περιοχής των Αρχανών. υποστηρίζοντας το τάγμα των Επίλεκτων Κρητών καθώς και της επαρχίας Μαλεβιζίου.
Το 1905, ο Μπορνόβας, μετέχει ενεργά στην επανάσταση του Θερίσσου. εκπροσωπώντας τη Μεσαρά με τους οπλαρχηγούς Μανιδογιώργη και Σαχλαμπάνη. Το 1912. μετέχει η πληρεξούσιος της επαρχίας Καινουργίου στην Επαναστατική Συνέλευση των Κρητών.
Πέθανε στο Πετροκεφάλι, στις 27 Οκτωβρίου του 1938.
(Κείμενο από το βιβλίο του αείμνηστου Μανόλη Δετοράκη: Γιατροί Αγωνιστές των Κρητικών Επαναστάσεων του ΙΘ αιώνα»)