+ Του Ορέστη Π. Κουκουριτάκη
Ο Federico HaIbherr ήταν Ιταλός αρχαιολόγος και επιγραφολόγος, επικεφαλής των ανασκαφών στη Φαιστό, τη Γόρτυνα και την Αγία Τριάδα κατά την περίοδο 1890-1911.
Γεννήθηκε το 1857 στο Rovereto στην περιοχή του Trentino και πέθανε στη Ρώµη το 1930.
Υπήρξε καλός Φίλος και έμπιστος σύμβουλος του Άγγλου αρχαιολόγου Arthur Evans.
Το 1910 ίδρυσε την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή που στη συνέχεια µετονοµάστηκε σε Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας.
Η σημαντικότερη αρχαιολογική του ανακάλυψη έλαβε χώρα κατά την περίοδο 1884-1887 στις ανασκαφές της Γόρτυνας.
Πρόκειται για µια επιγραφή σε δωρική διάλεκτο που χρονολογείται από τα τέλη του 6ου αιώνα Π.Χ. και περιέχει τους Νόμους της Γόρτυνας
σχετικά µε το οικογενειακό δίκαιο της εποχής.
Το 1885 ξεκίνησε τις ανασκαφές στη «Σπηλιάρα της Βοσκοπούλας»
στον Ψηλορείτη και το 1900 στην Αγία Τριάδα Φαιστού.
Στις 3 Ιουλίου 1908 ανακαλύπτεται ο δίσκος της Φαιστού από τον συνεργάτη του Luigi Pernier.
Ο HaIbherr και το Πετροκεφάλι
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης διαμονής του στη Φαιστό και στην Αγία Τριάδα, ο HaIbherr επισκεπτόταν το Πετροκεφάλι, πλησίον της Φαιστού.
Εκεί γνώρισε τον Ιωάννη Κουκουριτάκη, σεβάσμια μορφή του χωριού, που τον βοηθούσε να βρίσκει εργάτες για τις ανασκαφές στη Φαιστό.
Η εκτίμησή του στο πρόσωπο του Κουκουριτάκη ήταν βαθιά και τον
προσφωνούσε Signor Giovαnni ,ενώ συνήθιζε να δίνει το παρόν κάθε Κυριακή στο πολύτεκνο οικογενειακό τραπέζι των Κουκουριτάκηδων.
Συνέβαλε μάλιστα στον σχεδιασμό και την κατασκευή της οικίας των Κουκουριτάκηδων µε τη σημερινή της μορφή (παρούσης ιδιοκτησίας της οικογένειας Ηλιάκη και ευρισκόμενη σε άριστη κατάσταση)!
Αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της περιοχής για εξειδικευμένους επιστήμονες που θα στήριζαν τον τόπο και τους κατοίκους του για πρόοδο και ευημερία και διακρίνοντας τις δυνατότητες και τη φιλοτιμία των υιών του Κουκουριτάκη, ο HaIbherr, µε τη βοήθεια του Ιταλού πρέσβη Κόµη Bostari, του πρότεινε να μεσολαβήσει για χορηγία υποτροφιών για δωρεάν σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ιταλίας…
Έτσι, ο Ηρακλής αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο ως τοπογράφος μηχανικός, ο Περικλής από την Ιατρική Σχολή της
Πάντοβα και ο Ραδάµανθυς από τη Γεωπονική Σχολή της Νάπολης και οι τρεις αριστούχοι.
Πολύ σύντομα και οι νέοι επιστήμονες εκπλήρωσαν το όραμα και τις προσδοκίες του HaIbherr και του πατέρα τους.
Ο Ηρακλής από τη θέση του στο Υπουργείο Γεωργίας συνέβαλε στην προώθηση των αρχικών σχεδίων του αναδασμού της Μεσαράς, ο Περικλής ως γιατρός υπηρέτησε με αυταπάρνηση πλέον των σαράντα ετών τη Μεσαρά και ο Ραδάμανθυς ως γεωπόνος στη Γεωργική Σχολή της Σούδας εργάστηκε για τη διάδοση της καλλιέργειας της ελιάς – εσπεριδοειδών και λοιπών γεωργικών αναγκών της Κρήτης.
Κάπως έτσι λοιπόν το μικρό Πετροκεφάλι απέκτησε τους πρώτους επιστήμονες που βοήθησαν τον τόπο τους ποικιλοτρόπως…
Η Μεσαρά και ειδικότερα το Πετροκεφάλι, πού τόσο πολύ συνδέθηκε και βοήθησε ποικιλοτρόπως το χωριό, θα ευγνωμονούν αιώνια τον Federico Halbherr.
Η προτομή του βρίσκεται σήμερα στην Αγία Τριάδα, πλησίον της Φαιστού…
Οι αδελφές Κουκουριτάκη, Federico Halbherr και Πετρόκωστας (αρχιεργάτης στις ανασκαφές)