Ο ιός της κόκκινης κηλίδας έχει ανιχνευθεί σε παρτίδες σταφυλιών στη Νότια Αυστραλία, τη Δυτική Αυστραλία και τη Βικτώρια.
Παρόλο, που οι συλλογές χρησιμοποιούνται για πολλαπλασιασμό, ο ιός δεν έχει ανακαλυφθεί σε εμπορικά φυτώρια ή αμπελώνες.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Australian Grape and Wine, Tony Battaglene, παραλήφθηκε κατά τη διάρκεια τυχαίων δοκιμών βιοασφάλειας.
«Φαίνεται ότι έχει έρθει όταν άνθρωποι έφεραν αμπέλια πιθανώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιός εμποδίζει τη φωτοσύνθεση στα αμπέλια, επηρεάζοντας τον καρπό.
«Τα σάκχαρα δεν μπαίνουν στο ίδιο το σταφύλι, μένουν στο φύλλο», εξήγησε ο κ. Battaglene. «Τα σταφύλια δεν ωριμάζουν παρά αργότερα, μερικά από τα τσαμπιά δεν ωριμάζουν ποτέ.»
«Έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, έχουν φτωχό χρώμα και έχουν επιπτώσεις στις τανίνες και στα φαινολικά όλα αυτά που σου δίνουν το γευστικό προφίλ.» ανέφερε ο ίδιος.
Περαιτέρω δοκιμές
Η βιομηχανία εργάζεται τώρα μαζί με τις κυβερνήσεις των πολιτειών της Ουάσινγκτον, της SA και της Βικτώριας για να κάνει περισσότερες δοκιμές για να χαρτογραφήσει ακριβώς πού βρίσκεται ο ιός στην Αυστραλία.
Όταν υπάρχει μια ύποπτη εισβολή ή μετά από μια αναγνωρισμένη εισβολή, δημιουργείται ένα σύστημα με τις κρατικές αρχές και τη βιομηχανία.
«Έχουμε μια τεχνική ομάδα, η οποία εντοπίζει εάν είναι δυνατό να εξαλειφθεί αυτό και η πιθανή εξάπλωση», είπε ο κ. Battaglene. «Στη συνέχεια θα πάει σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων για το τι μέτρα πρέπει να λάβουμε».
Δεν υπάρχουν στοιχεία εξάπλωσης
Παρά το γεγονός, ότι η ανίχνευση στην Αυστραλία είναι πρόσφατη, πιστεύεται ότι ο ιός βρίσκεται στην πραγματικότητα εδώ και αρκετό καιρό.
«Φαίνεται ότι είχε μεταφερθεί κάποιο μολυσμένο υλικό πριν από πολύ καιρό, πιθανώς πριν από 10 ή 15 χρόνια», είπε ο κ. Battaglene.
Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην κοιλάδα Napa της Καλιφόρνια το 2008, αλλά πιστεύεται ότι υπήρχε για περισσότερο καιρό επειδή είναι παρόμοιος με έναν άλλο ιό αμπέλου που διέφυγε της προσοχής.
Ο κ. Battaglene λέει ότι ενώ δεν υπάρχει λόγος πανικού, η εκρίζωση είναι απαραίτητη.
«Είναι ένας ιός που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα των σταφυλιών», είπε. «Με την κλιματική αλλαγή, ποτέ δεν ξέρεις ποιοι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να έρθουν στη χώρα, που θα μπορούσαν να την κάνουν πρόβλημα».
ΠΗΓΗ: abc.net.au – winetrails.gr