O Kρουσώνας γιορτάζει και το Δεκαπενταύγουστο στο ναό της Παναγίας της Κεράς, ενός ναού που είναι χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό ύψωμα
Είναι χτισμένη σ’ ένα ύψωμα, που παίζει το ρόλο της φυσικής ακρόπολης του Κρουσώνα. Είναι δίκλιτη εκκλησία, ρυθμούς βασιλικής.
Το πρώτο κλίτος έχει χτιστεί κατά την Β’ Βυζαντινή περίοδο (961-1204) και σώζονται ακόμα τμήματα από τον αγιογραφικό διάκοσμο της εποχής.
Η χρονολογία 1818 που αναγράφεται στην βάση του καμπαναριού, φανερώνει την επανανοικοδόμηση της εκκλησίας.
Το 1977 προστέθηκε το αριστερό κλίτος, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μέχρι το 1888 ήταν ο Κοιμητηριακός ναός του χωριού.
Η καμπάνα του ναού δεν χτυπούσε μόνο της γιορτές.
Είχε και ένα άλλο εθνικού χαρακτήρα σκοπό.
Στις κατά καιρούς επιδρομές των Τούρκων, με ειδικό χτύπημα, προειδοποιούσε τους κατοίκους για τον επερχόμενο κίνδυνο, προκειμένου να πάρουν θέση οι πολεμιστές και να ανηφορίσουν άλλοι για τα παρακείμενα βουνά.
Ο δυνατός κτύπος της καμπάνας με το σωτηριολογικό του σκοπό, ακουγόταν καθώς λέγεται σε ολόκληρη την επαρχία.
Στο κράμα της από χρυσό και ασήμι, οφειλόταν το δυνατό και γλυκόηχο της καμπάνας.
Σχετικά με την καμπάνα αυτή, η τοπική παράδοση μας τροφοδοτεί ότι ήταν δώρο στην εκκλησία μιας ρωσίδας Πριγκίπισσας, η οποία επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους όπου είχε πάει, προσάραξε στο Ηράκλειο από την θαλασσοταραχή που είχε ξεσπάσει.
Η φήμη της εικόνας της Παναγίας ως θαυματουργή έφτασε στα αφτιά της Πριγκίπισσας, η οποία κατά την παράδοση δεν είχε γάλα για να θηλάσει το βρέφος της.
Όταν προσκύνησε την εικόνα, αισθάνθηκε τα στήθη της να πλημμυρίζουν από γάλα και να σωθεί το ετοιμοθάνατο παιδί της.
Για την ευεργεσία αυτή, η Πριγκίπισσα έταξε στην χάρη της μια καμπάνα, η οποία κατασκευάστηκε στην Οδησσό της Ρωσίας το 1674 και στάλθηκε στην εκκλησία. Επειδή ο ήχος της καμπάνας γενικά, ενοχλούσε τους Τούρκους, την αφαίρεσαν από τον φυσικό της χώρο, ρίχνοντάς την σε κάποιο γειτονικό πηγάδι, όπου παρέμεινε για 40 χρόνια.
Κάποιος Τούρκος βοσκός αποκάλυψε τον τόπο που ήταν θαμμένη η καμπάνα κι έτσι σιγά σιγά τοποθετήθηκε και πάλι στην θέση της.
Στον περιβάλλοντα χώρο σώζονται λείψανα θεμελίωσης παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης Βασιλικής
π. Δημήτριος Μερονιανάκης