Σε ένα μήνα από σήμερα, εκεί προς τα τέλη Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Βουλευτής του νομού μας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, θα γίνει ο μακροβιότερος Υφυπουργός Αθλητισμού στην ιστορία!
Θα συμπληρώσει, όπως όλα δείχνουν σε σχέση με το χρόνο διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2023, μια ολόκληρη πλήρη θητεία στο χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού και πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω στο χρόνο για να βρούμε κάτι αντίστοιχο:
Στον Πατρινό, Ανδρέα Φούρα (τέλη 1996 – αρχές 2000) που πιστώθηκε και τον νόμο πλαίσιο για τον Αθλητισμό μας, τον 2725/1999.
Ο Αυγενάκης, που απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού για το πολυεπίπεδο έργο που γίνεται στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, μετέτρεψε την μέχρι πρότινος «ηλεκτρική καρέκλα» (πόσοι και πόσοι δεν ανασχηματίζονταν κάθε ένα δυο χρόνια σ’ αυτό το πόστο) σε «αναπαυτική πολυθρόνα»!
Κι όσο κι αν υπάρχουν θέματα που ίσως κάποιος να διαφωνεί μαζί του, δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι επί 3,5 χρόνια εργάζεται αδιάκοπα, μεθοδικά, πολλές φορές αθόρυβα, σίγουρα υπό αντίξοες συνθήκες και έχει παράξει ένα μεγάλο και ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό έργο, σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού μας.
Τον ακούμε να λέει συχνά «ο αθλητισμός μας αλλάζει και πηγαίνει μπροστά», να χρησιμοποιεί τις λέξεις «νοικοκύρεμα, διαφάνεια, τάξη» και να τα εννοεί σε κάθε κίνησή του, αφού:
– Άλλοτε το αποτέλεσμα είναι ορατό και εμφανές στον κάθε πολίτη στο Ηράκλειο και στην υπόλοιπη χώρα (π.χ., επιστροφή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου και άλλες σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, αξιοποίηση των Ολυμπιακών και εγκαταστάσεων, δημιουργία Beach Sports Center στον Καρτερό) και
– άλλοτε είναι βαθιά θεσμικό, καθώς επί θητείας του έχουν ψηφιστεί 7 αθλητικοί νόμοι, έχουν κυρωθεί 5 Μνημόνια Συνεργασίας με ξένες χώρες κι επιπλέον άλλες 46 νομοθετικές διατάξεις, πάντα στοχευμένες στη στήριξη και ενίσχυση του των αθλητών και των σωματείων χωρίς διακρίσεις (διπλασιασμός των ετήσιων πόρων για τον αθλητισμό, που φτάνουν πια στα 100 εκατ. το χρόνο, δικαίωμα εκπροσώπησης των αθλητών στα ΔΣ των ομοσπονδιών, ενίσχυση των Αθλητών με Αναπηρία, άμεσες παρεμβάσεις κατά του ντόπινγκ, της αθλητικής βίας και της χειραγώγησης των αγώνων).
Δεν δίστασε ο Αυγενάκης να συγκρουστεί και να «σπάσει αυγά». Με τους «ισόβιους» προέδρους Ομοσπονδιών όταν θέσπισε τα όρια ηλικίας και θητειών στις εκλογές τους, με την ΕΠΟ για το Μητρώο των Αθλητικών Σωματείων, με τον οποιονδήποτε φώναζε επειδή έχανε τη βολή του.
Και βγαίνει κερδισμένος σε όλες τις μάχες, επειδή όπως αποδεικνύεται είχε τη βάση του ελληνικού αθλητισμού στο πλευρό του. Τη βάση που περίμενε πολλά χρόνια για να συμβούν «τα αυτονόητα», όπως συνηθίζει να λέει ο Υφυπουργός Αθλητισμού.
Τα αυτονόητα, όπως η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμισης του Ντόπινγκ και η εναρμόνιση της Ελλάδας στα διεθνώς ισχύοντα, που τον έφεραν ως και υποψήφιο, με σοβαρές πιθανότητες εκλογής, στο Κεντρικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA).
Τα αυτονόητα, όπως η κύρωση των διεθνών Συμβάσεων Μακόλιν και Σεντ Ντενί, για την αθλητική ακεραιότητα και την αντιμετώπιση της βίας, που είχαν μείνει χρόνια στα συρτάρια της Πολιτείας.
Τα αυτονόητα με τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων και γενικώς του αθλητισμού από μόνιμο ετήσιο μηχανισμό απευθείας χρηματοδότησής τους, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του στοιχήματος. Πόσο χρόνια το ακούγαμε και δεν είχε συμβεί;
Κι επειδή ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με όλα αυτά, έριξε και το βάρος στην εξωστρέφεια και στη φιλοξενία μεγάλων διεθνών διοργανώσεων.
Όχι μόνο για τα αθλητικά οφέλη, αλλά και για την παγκόσμια προβολή της χώρας. Για τον αθλητικό τουρισμό και το θετικό του αποτύπωμα στις τοπικές και την εθνική οικονομία.
Και η Ελλάδα ξαναγύρισε εκεί που ανήκε, στο αθλητικό επίκεντρο του κόσμου.
Παράλληλα, ακολούθησε και το Υφυπουργείο Αθλητισμού την εποχή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, με τα Μητρώα του (σωματείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, προπονητών, εθελοντών κλπ), με τη ρύθμιση πεδίων για τον αθλητισμό του μέλλοντος όπως τα e-sports και ο εργασιακός αθλητισμός και έριξε ιδιαίτερο βάρος στη συμπερίληψη, στις ίσες δυνατότητες όλων για άθληση (αναγνώριση της Ομοσπονδίας Special Olympics, κατασκευή του πρώτου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη χώρα, ένα μεγάλο έργο ύψους 32 εκ. ευρώ), αλλά και στα μηνύματα προς την κοινωνία για υγιεινή –κρητική- διατροφή και ευζωία.
Κι ενώ άλλαζε τον αθλητισμό όλης της χώρας, ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν πάντοτε «παρών» και στο Ηράκλειο.
Σε διαρκή και άμεση επαφή με τον τόπο κάθε στιγμή που χρειάστηκε, λειτουργώντας ως ο ουσιαστικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για κάθε ζήτημα, όχι μόνο αθλητικό:
– Στις πολλαπλές κρίσεις –σεισμός στο Αρκαλοχώρι, πλημμύρες στους Δήμους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου- συντόνισε αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό ώστε να ανακουφίζονται άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφές, να αποκαθίστανται κάθε λογής ζημιές, να προχωρούν γρήγορα έργα κομβικής σημασίας, να είναι η πόλη και ο νομός κέντρο αναφοράς.
– Κάθε δράση του Υφυπουργείου στο Ηράκλειο είχε συνεχώς κοινωνικό πρόσημο και αγκαλιάστηκε με κάθε τρόπο από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του Νομού.
Με αποκορύφωμα τη δημιουργία του Κέντρου Παράκτιων Αθλητικών Εγκαταστάσεων στον Καρτερό, έστρεψε την προσοχή του αθλητικού κόσμου στην Κρήτη και το Ηράκλειο ως τόπο διεθνών αθλητικών οργανώσεων και προορισμό αθλητικού τουρισμού, συνεργαζόμενος αποδοτικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς.
Επιπλέον, με το Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα ανέδειξε την αξία της κρητικής διατροφής και την άμεση σχέση της με τον αθλητισμό και το ευ ζην.
Έφερε την αγροτική παραγωγή της Κρήτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του αθλητικού τουρισμού, της εστίασης και των σημαντικότερων δικτύων διανομής τροφίμων στη χώρα.
Κι όπως, επίσης, συνηθίζει να λέει «συνεχίζουμε σταθερά και μπροστά.
Για τη γενιά που έρχεται»!
Πηγή: patris.gr