Ανάρτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσοκομείου Κρήτης Ανέστη Κιουλπαλη:
Με αφορμή την ανάρτηση μου για την επιδημία και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα.
Εκφράζω τις δικές μου προσωπικές απόψεις, όπως τις αποκόμισα στον ενάμιση χρόνο εμπειρίας μου με τον ιο, από την θέση μου ως διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσοκομείου αλλά και ως διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης μέχρι πριν μερικούς μήνες. Δεν έχω καμία σχέση με φαρμακευτικές εταιρίες ούτε και με διορισμένες επιτροπές. Είμαι ένας κλινικός γιατρός της λεγόμενης πρώτης γραμμής. Και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν πλούτισα από την άσκηση της ιατρικής.
Δεν ήθελα να τρομοκρατήσω κανέναν, εξέφρασα τον δικό μου φόβο και αγωνία, αλλά και των περισσότερων συναδέλφων μου για την πορεία της επιδημίας στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Το δημόσιο σύστημα υγείας, από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να ενισχυθεί μόνιμα και όχι περιστασιακά γιατί τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα. Είδαμε όλοι ποιοι μπήκαν από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης, και ποιοι έμειναν ασφαλείς στα μετόπισθεν.
Αυτη η επιδημία αργά η γρήγορα θα περάσει, αλλα μας υπενθυμίζει ότι ο κίνδυνος από τα λοιμώδη νοσήματα δεν ειναι μόνο παρελθόν. Ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι και για το μέλλον.
Οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο μηχανήματα, αναπνευστήρες, μόνιτορ και ειδικά κρεβάτια, αλλά κυρίως προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, τεχνικοί και άλλοι, με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στον χειρισμό των βαρέως πασχόντων. Εκεί πρέπει να στραφεί η ενίσχυση του συστήματος και όχι σε προσωρινές εμβαλωματικές λύσεις με συμβασιούχους και μετακινήσεις από άλλες κλινικές. Στέρεη ενίσχυση με μόνιμο έμπειρο προσωπικό που θα μπορεί να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και αύριο. Κανείς γιατρός και νοσηλευτής δεν περισσεύει. Επείγει να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα πιο προηγμένα υγειονομικά κράτη και δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από το ελληνικό, βρίσκουμε τρόπους να τα προμηθευόμαστε και να τα χορηγούμε στους ασθενείς μας. Για παράδειγμα την τοσιλιζουμαμπη. Κανένα όμως φάρμακο δεν είναι ειδικό αντιικό για τον κορωνοϊό. Τα πρώτα ειδικά αντιικά φάρμακα τα περιμένουμε το 2022.
Τα εμβόλια έχουν όλα ολοκληρώσει την φάση τρία των κλινικών δοκιμών. Αλλιώς δεν θα έπαιρναν ούτε προσωρινή άδεια. Κανένα εμβόλιο δεν είναι πειραματικό. Όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν παρενέργειες.
Τα εμβόλια είναι ένα εργαλείο πρόληψης και χορηγούνται σε υγιείς για ασπίδα προστασίας απέναντι στην νόσο. Δεν λειτουργούν όμως σαν ένα αόρατο κάλυμμα που μας κρατά μακριά από τον ιο, αλλά σαν ένας εκπαιδευτής του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να αναγνωρίζει τον ιο και να τον αντιμετωπίζει ως εισβολέα. Και βέβαια μπορεί και οι εμβολιασμένοι να νοσήσουν, ακόμη και να χάσουν την ζωή τους, και έχουν καταγράφει ως τώρα 182 θάνατοι εμβολιασμένων από τον ΕΟΔΥ στους 13.000 περίπου θανάτους συνολικά. Εξαρτάται από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του καθενός και από την καλή η κακή κατάσταση της υγείας του.
Με τα εμβόλια δεν ευοδώνονται οι μεταλλάξεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αντιθέτως μειώνονται γιατί μειώνεται το συνολικό ιικό φορτίο που κυκλοφορεί, άρα και η πιθανότητα μετάλλαξης.
Τα μικρόβια και οι ιοι υπήρχαν πριν από τον άνθρωπο και θα υπάρχουν και μετά τον άνθρωπο. Εμείς πρέπει να προφυλαχθούμε.