Υλικά
- 40 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
Για τη γέμιση
- ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 2/3 φλιτζανιού λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε λάδι) ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
- ½ φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την σάλτσα
- 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει, προσθέτετε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αμέσως μετά βάζετε και το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αφήνετε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, ώσπου να γίνει διάφανο το ρύζι. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο και το ξύσμα του λεμονιού.
Στη συνέχεια παίρνετε μια φαρδιά κατσαρόλα και απλώνετε στον πυθμένα τις φέτες από πατάτα. Επάνω στις φέτες απλώνετε 10 αμπελόφυλλα (με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).
Ετοιμάζετε τα ντολμαδάκια: Στρώνετε ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζετε 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Τυλίγετε τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.
Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο στρώσεις. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 4 φλιτζάνια νερό και τα σκεπάζετε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζετε τα ντολμαδάκια για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ενώνετε τα υλικά για τη σάλτσα και 1 φλιτζάνι από το υγρό της κατσαρόλας, που μαγειρεύτηκαν οι ντολμάδες. Ανακατεύετε καλά.
Πηγή: olivemagazine.