Υλικά
- 60 – 70 κληματόφυλλα
- 2 κούπες ρύζι Καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
- 3 κουταλιές δυόσμο ξερό ή μισή κούπα φρέσκο
- ¾ φλιτζανιού λάδι
- 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
- 4ντομάτες φρέσκες ώριμες λιωμένες στο μούλτι
- 1 κούπα μυρώνια και καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 3/4 κουταλιού αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/4 κουταλιού κανέλα
- 2 κούπες νερό
- 2-3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες (προαιρετικά)
- Ρίγανη
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα κληματόφυλλα καλά και βάζουμε να βράσουν για πέντε λεπτά, τους ρίχνουμε κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Αφού πλύνουμε το ρύζι θα το βάλουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με το χυμό, λεμονιού, το μισό λάδι και τη μισή ντομάτα, καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα τρία τελευτάια υλικά.
- Θα πλύνουμε και θα κόψουμε τις πατάτες και θα τις βάλουμε στον πάτο. Θα τις αλατοπιπερώσουμε και θα ρίξουμε και ρίγανη, θα τις ανακατέψουμε και θα τις στρώσουμε να γίνουν σαν βάση.
- Θα τυλίξουμε τα ντολμαδάκια και θα τα στρώσουμε όπως και στην κατσαρόλα σειρά, σειρά πάνω από τις πατάτες. Θα ρίξουμε το νερό, το υπόλοιπο λάδι και την ντομάτα. Δεν χρειάζεται να βάλουμε πιάτο από πάνω ούτε να τα παρακολουθούμε συνέχεια.
- Θα κλείσουμε με το καπάκι και θα τα ψήσουμε στους 200ογια 1 1/2 ώρα.
Πηγή: http://www.kopiaste.info