Ντολμαδάκια γιαλαντζί

1 λεπτά ανάγνωσης

Τι θα χρειαστείτε:

300 γρ. αμπελόφυλλα
600 γρ. κρεμμυδάκια (φρέσκα)
1 Φλ. λάδι
1 Φλ. ρύζι
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
1 λεμόνι (χυμός)

Τι θα κάνετε: 

Ζεματίζετε τα αμπελόφυλλα, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε.

Σοτάρετε για 4 λεπτά τα κρεμμυδάκια με το μισό λάδι.

Μετά από λίγο προσθέτετε το ρύζι, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό και τέλος τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το χυμό λεμονιού.

Βράζετε το μείγμα για 4-5 λεπτά.

Τυλίγετε κάθε φύλλο με μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα.

Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κυκλικά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και 2 φλυτζάνια νερό.

Τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πιουν το νερό και να βράσει το ρύζι.

Σερβίρετε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί κρύα, γαρνιρισμένα με φέτες λεμονιού.

Συνταγή: sidages.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

1 λεπτά ανάγνωσης

Τι θα χρειαστείτε:

300 γρ. αμπελόφυλλα
600 γρ. κρεμμυδάκια (φρέσκα)
1 Φλ. λάδι
1 Φλ. ρύζι
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
1 λεμόνι (χυμός)

Τι θα κάνετε: 

Ζεματίζετε τα αμπελόφυλλα, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε.

Σοτάρετε για 4 λεπτά τα κρεμμυδάκια με το μισό λάδι.

Μετά από λίγο προσθέτετε το ρύζι, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό και τέλος τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το χυμό λεμονιού.

Βράζετε το μείγμα για 4-5 λεπτά.

Τυλίγετε κάθε φύλλο με μια κουταλιά του γλυκού από το μείγμα.

Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κυκλικά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και 2 φλυτζάνια νερό.

Τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πιουν το νερό και να βράσει το ρύζι.

Σερβίρετε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί κρύα, γαρνιρισμένα με φέτες λεμονιού.

Συνταγή: sidages.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

4 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

60 – 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)

2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά, σε κυβάκια

2 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένες

250 ml ελαιόλαδο

400 γρ. ρύζι καρολίνα

400 γρ. νερό

½ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο

½  ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο (τα φύλλα), ψιλοκομμένο

ξύσμα από 2 λάιμ

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

χυμό από 1 ½ -2  λεμόνι

4-5 φέτες λεμόνι

Για τη σως γιαουρτιού

500 γρ. γιαούρτι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

ελαιόλαδο

φρέσκο πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα που μπορεί να έχουν κάποια από τα φύλλα μας.

Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ½ ελαιόλαδο (125 ml).

Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσουν-μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά (θέλουμε το ρύζι να τραβήξει το νερό).

Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί-σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε

Για τη συναρμολόγηση

Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 4-5 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών.

Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.

Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα

Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καπακώνουμε- ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά.

Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα.

Για τη σως γιαουρτιού, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, συνοδεύοντάς τα με τη σως γιαουρτιού.

Πηγή: akispetretzikis.com

Μοιραστείτε το άρθρο