Την ημέρα της εθνικής μας εορτής, την 28η Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η Πανσέληνος του Οκτωβρίου, με τις εικόνες του φεγγαριού να εντυπωσιάζουν.
Το «Φεγγάρι του Κυνηγού», το ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου έλαμψε στο νυχτερινό ουρανό σήμερα και μάλιστα, την ύψιστη φωτεινότητα της πανσελήνου την απολαύσαμε στις 11:24 το βράδυ ώρα Ελλάδας.
Πανσέληνος Οκτωβρίου 2023 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κυνηγού»
Όπως εξηγεί το αστρονομικό περιοδικό «Almanac», η πανσέληνος του Οκτωβρίου έχει ονομαστεί από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής, επειδή σηματοδοτούσε την έναρξη της περιόδου του κυνηγιού, προκειμένου να συγκεντρωθούν αρκετές προμήθειες, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), οι αγρότες ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ελάφια και τα διάφορα άλλα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου «Φεγγάρι του Κυνηγού» καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία «Ματωμένο Φεγγάρι» για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Οκτωβρίου:
- Το φεγγάρι του ξηρού ρυζιού (φυλή Ντακότα)
- Το φεγγάρι των πεσμένων φύλλων (φυλή Ανισινάμπι)
- Το φεγγάρι του πάγου (φυλή Χαΐντα)
- Το φεγγάρι της μετανάστευσης (φυλή Κρι)
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πανσελήνους, η ονομασία «Φεγγάρι Κυνηγού» δεν αναφέρεται απαραίτητα στο ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου.
Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή αποδίδεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο «πέφτει» αμέσως μετά το «Φεγγάρι του θερισμού», το οποίο με τη σειρά του αναφέρεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο βρίσκεται χρονολογικά πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία.
Καθώς η φθινοπωρινή ισημερία κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα μεταξύ 22 και 23 Σεπτεμβρίου, αυτό σημαίνει ότι ως «Φεγγάρι του θερισμού» μπορεί να ονομαστεί είτε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είτε εκείνη του Οκτωβρίου, αναλόγως με το ποια από τις δύο τυχαίνει να βρίσκεται πιο κοντά στην ισημερία.
Φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και η πανσέληνος Σεπτεμβρίου στις 10 του μήνα, επομένως η περασμένη πανσέληνος ήταν πιο κοντά στην ισημερία και έλαβε την ονομασία «Φεγγάρι του θερισμού», με την επερχόμενη να ονομάζεται ως «Φεγγάρι του Κυνηγού».
Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου λαμβάνει τη συγκεκριμένη ονομασία, τότε εκείνη του Σεπτεμβρίου βαφτίζεται ως «Φεγγάρι του Καλαμποκιού».
Πηγέσ: ieidiseis.gr – parapolitika.gr
Φωτογραφία: Λιμάνι του Ηρακλείου – Μανώλης Αφραθιανάκης