Για τη ταχινόπιτα θα χρειαστείτε
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 1 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 2 κοφτά κ.γ. μαγειρική σόδα
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή λεμονιού
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες κατά προτίμηση ξανθές ή μισές ξανθές μισές μαύρες
- 2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για γαρνίρισμα θα χρειαστείτε
- κανέλα σκόνη
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το ταχίνι και τα ανακατεύετε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί καλά το ταχίνι και να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτετε το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, τα μυρωδικά, τη σόδα, το ξύσμα παρτοκαλιού ή λεμονιού, τις σταφίδες και τη καρυδόψιχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλείφετε ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 ή 28 εκ. ρίχνετε μέσα το μείγμα, το στρώνετε ισομερώς, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο της βγει στεγνό και καθαρό.
Βγάζετε τη ταχινόπιτα από το φούρνο και μόλις κρυώσει καλά τη πασπαλίζετε, προαιρετικά, με σκόνη κανέλας και ζάχαρη άχνη. Τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρείται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.
Μπορείτε να φτιάξετε τη ταχινόπιτά σας σε στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί σε διάσταση 26 ή 28 εκ. ανάλογα πόσο λεπτή θέλετε τη πίτα σας.
Πηγή: sintayes.gr