Υλικά
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
1 1/2 κούπα ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1/2 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 βανίλιας
6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Για το σιρόπι
1 κούπα νερό
1/2 κούπα κακάο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κουβερτούρα τριμμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το κακάο, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την σόδα.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα, το ταχίνι, το λάδι και την βανίλια.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά μας μέσα στα στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε τη φόρμα και στρώνουμε αντικολητικό χαρτί στον πάτο.
Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος το μείγμα της σοκολατόπιτας και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά.
Λίγο πριν ψηθεί το κέικ, ξεκινάμε το σιρόπι.
Προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά σιγοβράζοντας για 5 λεπτά.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάμε παντού με οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε την σοκολατόπιτα να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.
Πηγή: imommy.gr – Ελένη Χαδιαράκου