Υλικά για τη ζύμη:
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8–9 γρ.)
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- Περίπου 1½ ποτήρι (300 ml) χλιαρό νερό
Υλικά για την επικάλυψη:
- 3 ώριμες και σφιχτές ντομάτες, σε καρέ
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε φετούλες ή καρέ
- 2 χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη & κίτρινη), σε λωρίδες ή καρέ
- ¼ φλ. ελαιόλαδο (και λίγο παραπάνω για τη ζύμη)
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Λίγες ελιές, ψιλοκομμένες
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
👩🍳 Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία ζύμης:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη.
- Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και το αλάτι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια.
- Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή καθαρό πανί και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45’–60′, μέχρι να διπλασιαστεί.
2. Προετοιμασία υλικών:
- Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ελιές.
3. Συναρμολόγηση πίτσας:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στην τελευταία θέση.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί (36 εκ. ή του φούρνου).
- Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Απλώνουμε από πάνω τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ελιές.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
4. Ψήσιμο:
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη και να ψηθούν τα λαχανικά.
✅ Tips:
- Αν θες πιο τραγανή βάση, άνοιξε τη ζύμη λεπτότερα και αύξησε λίγο τη θερμοκρασία (180°C).
- Μπορείς να προσθέσεις και μανιτάρια, καλαμπόκι ή φυτικό τυρί για παραλλαγή.
- Αν περισσέψει, τρώγεται τέλεια και κρύα ή την επόμενη μέρα.
(Με στοιχεία από το imommy.gr – Ελένη Χαδιαράκου)