Νηστίσιμη Πίτσα

2 λεπτά ανάγνωσης


Υλικά για τη ζύμη:

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8–9 γρ.)
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Περίπου 1½ ποτήρι (300 ml) χλιαρό νερό

Υλικά για την επικάλυψη:

  • 3 ώριμες και σφιχτές ντομάτες, σε καρέ
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε φετούλες ή καρέ
  • 2 χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη & κίτρινη), σε λωρίδες ή καρέ
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο (και λίγο παραπάνω για τη ζύμη)
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Λίγες ελιές, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

👩‍🍳 Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία ζύμης:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη.
  2. Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και το αλάτι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή καθαρό πανί και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45’–60′, μέχρι να διπλασιαστεί.

2. Προετοιμασία υλικών:

  • Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ελιές.

3. Συναρμολόγηση πίτσας:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στην τελευταία θέση.
  2. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί (36 εκ. ή του φούρνου).
  3. Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  4. Απλώνουμε από πάνω τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ελιές.
  5. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

4. Ψήσιμο:

  • Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη και να ψηθούν τα λαχανικά.

✅ Tips:

  • Αν θες πιο τραγανή βάση, άνοιξε τη ζύμη λεπτότερα και αύξησε λίγο τη θερμοκρασία (180°C).
  • Μπορείς να προσθέσεις και μανιτάρια, καλαμπόκι ή φυτικό τυρί για παραλλαγή.
  • Αν περισσέψει, τρώγεται τέλεια και κρύα ή την επόμενη μέρα.

(Με στοιχεία από το imommy.gr – Ελένη Χαδιαράκου)

Μοιραστείτε το άρθρο