Νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά – Γεύση γεμάτη αρώματα και χρώματα

2 λεπτά ανάγνωσης

Ένα απολαυστικό πιάτο που τιμά την παράδοση της νηστείας, χωρίς να στερείται γεύσης και αρωμάτων. Η νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό υγιεινών υλικών και μεσογειακής φινέτσας, με βάση τα εποχικά χόρτα, τις πιπεριές και τον αρωματικό τραχανά ή πλιγούρι.


Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε φέτες)
  • 5–6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με λίγο από το πράσινο τους)
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), κομμένη σε φετούλες
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού τραχανάς λαχανικών (νηστίσιμος) ή πλιγούρι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2–3 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι και λίγο νερό.
  4. Αφήνετε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και ενσωματώνετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες. Ανακατεύετε καλά.

Στήσιμο πίτας:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο, καλύπτοντας πάτο και πλαϊνά. Συνεχίζετε με τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
  3. Απλώνετε τη γέμιση και γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
  4. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης και σουρώνοντάς τα ελαφρά.
  5. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήσιμο:

Ψήνετε την πίτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα.


Απολαύστε τη πίτα σας ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου – είναι εξίσου νόστιμη και την επόμενη μέρα!

📸 Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κάτη – Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου
📌 Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε φέτες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε φετούλες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιμο ή πλιγούρι
  • αλάτι, πιπέρι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι

Διαδικασία

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.
Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε τότε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νερό ακόμα.
Όταν η γέμιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα με πινέλο.
Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από τα στρωμένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να μην εξέχουν από το ταψί.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πιτσιλάτε με κρύο νερό την επιφάνεια της, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Aντωνία Κάτη – Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε φέτες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε φετούλες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιμο ή πλιγούρι
  • αλάτι, πιπέρι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι

 

Διαδικασία

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.
Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε τότε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νερό ακόμα.
Όταν η γέμιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα με πινέλο.
Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από τα στρωμένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να μην εξέχουν από το ταψί.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πιτσιλάτε με κρύο νερό την επιφάνεια της, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Aντωνία Κάτη – Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε φέτες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε φετούλες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιμο ή πλιγούρι
  • αλάτι, πιπέρι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι

Διαδικασία

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.
Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε τότε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νερό ακόμα.
Όταν η γέμιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα με πινέλο.
Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από τα στρωμένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να μην εξέχουν από το ταψί.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πιτσιλάτε με κρύο νερό την επιφάνεια της, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Aντωνία Κάτη – Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε φέτες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε φετούλες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιμο ή πλιγούρι
  • αλάτι, πιπέρι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι

 

Διαδικασία

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.
Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε τότε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νερό ακόμα.
Όταν η γέμιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα με πινέλο.
Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από τα στρωμένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να μην εξέχουν από το ταψί.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πιτσιλάτε με κρύο νερό την επιφάνεια της, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Aντωνία Κάτη – Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε φέτες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε φετούλες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιμο ή πλιγούρι
  • αλάτι, πιπέρι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι

Διαδικασία

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.
Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε τότε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νερό ακόμα.
Όταν η γέμιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα με πινέλο.
Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από τα στρωμένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να μην εξέχουν από το ταψί.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πιτσιλάτε με κρύο νερό την επιφάνεια της, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Aντωνία Κάτη – Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο