Ένα απολαυστικό πιάτο που τιμά την παράδοση της νηστείας, χωρίς να στερείται γεύσης και αρωμάτων. Η νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό υγιεινών υλικών και μεσογειακής φινέτσας, με βάση τα εποχικά χόρτα, τις πιπεριές και τον αρωματικό τραχανά ή πλιγούρι.
Περιεχόμενα
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (περίπου)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε φέτες)
- 5–6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με λίγο από το πράσινο τους)
- 1 μαραθόριζα (φινόκιο), κομμένη σε φετούλες
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- 1 φλ. τσαγιού τραχανάς λαχανικών (νηστίσιμος) ή πλιγούρι
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2–3 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια για 1 λεπτό.
- Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι και λίγο νερό.
- Αφήνετε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και ενσωματώνετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες. Ανακατεύετε καλά.
Στήσιμο πίτας:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε το πρώτο φύλλο, καλύπτοντας πάτο και πλαϊνά. Συνεχίζετε με τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
- Απλώνετε τη γέμιση και γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
- Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης και σουρώνοντάς τα ελαφρά.
- Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό και πασπαλίζετε με σουσάμι.
Ψήσιμο:
Ψήνετε την πίτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα.
Απολαύστε τη πίτα σας ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου – είναι εξίσου νόστιμη και την επόμενη μέρα!
📸 Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κάτη – Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου
📌 Πηγή: olivemagazine.gr