Υλικά
160 gr καρυδόψιχα
10-12 φρυγανιές σταρένιες (70gr)
250 gr ζάχαρη
200 ml εμφιαλωμένο νερό
30 gr (1κουταλιά) μέλι
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά ανθόνερο, αν υπάρχει (ή 3 σταγόνες εσάνς ανθόνερου)
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς
Αχνοζάχαρη ή τριμμένη καρύδα
Επί το έργον
Τρίβουμε στο multi τις φρυγανιές να γίνουν σαν αλεύρι. Τρίβουμε και τα καρύδια να γίνουν σαν ψίχουλα. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τα αρωματικά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι. Τα βράζουμε για 7 λεπτά (ο χρόνος μετρά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Προσθέτουμε το μείγμα των καρυδιών και το ανθόνερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια θερμοκρασία για 3-4 λεπτά να ξεκολλά το μείγμα από τον πάτο της κατσαρόλας.
Το αδειάζουμε σε χαρτί ψησίματος και το διαμορφώνουμε ώστε να έχει ίδιο πάχος παντού, εμ ελαφρά βρεγμένα χέρια. Πασπαλίζουμε με καρύδα και πατάμε με τις παλάμες μας να κολλήσει. Ισιώνουμε τις άκρες και κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια μεγέθους 2Χ2 ή λίγο μεγαλύτερα.
Τα πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα ακόμη και τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα. Εναλλακτικά πλάθουμε μικρές τρούφες και τις κυλάμε σε καρύδα ή άχνη.
Τα φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Παρατηρήσεις
- Μπορεί η παρασκευή να μοιάζει με του παστελιού, αλλά τα καρυδωτά είναι μαλακά κεράσματα ίσως λόγω της φρυγανιάς. Όσοι τα δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν!
- Όπως έχω ξαναγράψει τα τελευταία χρόνια στις ανεβατές ζύμες, στα σιρόπια και τα λικέρ μου χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό. Έχει διαφορά…
- Μια παραλλαγή της συνταγής, συστήνει να παραλείψουμε το ανθόνερο και να προσθέσουμε 1-2 κουταλάκια κακάο ή τριμμένη σοκολάτα. Τότε θα τυλίξουμε τα καρυδωτά σε τριμμένη σοκολάτα.
- Η εσάνς ανθόνερου είναι πολύ πιο έντονη από το ανθόνερο. Αναζητείστε την σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής. Διατηρεί το άρωμα της περισσότερο από το ανθόνερο και με 1-2 σταγόνες σε λίγο νερό το αντικαθιστά τέλεια.
Πηγή: cretangastronomy.gr