Ο Νίκος Περακάκης γεννήθηκε το 1920 στις Πασσαλίτες, έναν μικρό οικισμό του Δήμου Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνης.
Από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στο ΚΚΕ και για αυτήν του την ιδεολογική τοποθέτηση υπέστη πολλές διώξεις.
Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο όπως τόσοι και τόσοι εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, διανοούμενοι, σπουδαστές και έκανε πράξη αυτό που είχε μάθει να υπηρετεί ως υπέρτατη αξία: τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας.
Για το λόγο αυτό πλήρωσε με φυλακές, εκτοπίσεις και διωγμούς την πατριωτική του δράση μετά την απελευθέρωση της χώρας. Αρνήθηκε να αποκηρύξει τις πολιτικές του πεποιθήσεις με αποτέλεσμα να μην του επιτραπεί ο διορισμός στην εκπαίδευση, η οποία τα χρόνια εκείνα απαιτούσε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.
Κατά τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου υπηρέτησε στις τάξεις του δημοκρατικού στρατού.
Για την επιβίωσή του μετά το τέλος του εμφυλίου, άνοιξε μικρομάγαζο στο Πέραμα Μυλοποτάμου.
Πάντοτε διακήρυττε τις πολιτικές του ιδέες και ποτέ δεν τις απαρνήθηκε.
Με την κατάληψη της εξουσίας από τη χούντα το 1967, συνελήφθη και μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε εξορία στα ξερονήσια, Γυάρο και Μακρόνησο.
Μετά την πτώση της χούντας το 1974, αφέθηκε ελεύθερος. Εγκαταστάθηκε πλέον μόνιμα στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων πολιτικού και ιστορικού κυρίως περιεχομένου με βάση τα βιώματά του.
Χάρις στο δάσκαλο και συγγραφέα Νίκο Περακάκη, μαθαίνουμε το συναξάρι τόσων και τόσων ηρώων που δεν έτυχαν αναγνώρισης, γιατί ήταν …κομμουνιστές.
Ακόμη δεν παρέλειψε να ασχοληθεί με ηθογραφίες της γενέτειράς του της Κρήτης και ιδιαίτερα της περιοχής του Μυλοποτάμου.
Αποβίωσε το 1991 στην Αθήνα όπου είχε εγκατασταθεί μετά την πτώση της χούντας.
Στην ΦΩΤΟ του 1940, σπουδαστής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, υποδύεται τον Κωστή Γιαμπουδάκη στο δράμα “ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ”
Μερικά από τα έργα του:
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1940-1945
ΟΙ ΝΕΟΙ ΧΑΙΝΗΔΕΣ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΤΟΙ
ΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ Τ ΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1940-
http://picralides.blogspot.gr/