Ο Νικόλαος Βλαστός γεννήθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα στην πόλη του Ρεθύμνου. Λόγιος της εποχής του , μεγάλος τυπογράφος , εκδότης και καλλιγράφος. Καταγόταν από εύπορη και ευγενική κριτική οικογένεια .
Από το 1480 βρίσκεται στη Βενετία και συνδέεται φιλικά με τον Ιταλό τυπογράφο και εκδότη Άλδο Μανούτιο. Στην Βενετία επίσης γνωρίστηκε με τον συμπατριώτη του λόγιο , καλλιγράφο και τυπογράφο Ζαχαρία Καλλέργη και συνεργάστηκε μαζί του σε τυπογραφικές εργασίες .
Σε συνεργασία πάντα με τον Καλλέργη , ασχολήθηκε και με διάφορες τυπογραφικές δομικές και κατασκεύασε καινούργια τυπογραφικά στοιχεία. Μάλιστα η Βενετική Γερουσία, ύστερα από απαίτηση του, του χορήγησε ένα είδος διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το υπόδειγμα των ωραίων τυπογραφικών χαρακτήρων, που επινόησε .
Το πρώτο βιβλίο, που τυπώθηκε στο τυπογραφείο του Βλαστού και Καλλέργη ήταν το Ετυμολογικόν Μέγα κατά αλφάβητον (8 Ιουλίου 1499) , το εκτενέστερο μεσαιωνικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της βυζαντινής παιδείας . Η έκδοση ήταν πολυτελέστατη και θεωρείται μοναδική για την εποχή εκείνη . Σε ορισμένα αντίτυπα οι ξυλογραφίες του εξωφύλλου ήταν τυπωμένες με αληθινό χρυσάφι . Το ετυμολογικό αυτό λεξικό μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυπογραφικός άθλος .
Αρκετά άλλα έργα τυπώθηκαν από τον ίδιο, όπως για παράδειγμα :
Συμπλικίου Μεγάλου Διδασκάλου υπόμνημα εις τας δέκα κατηγορίας του Αριστοτέλους (26 Οκτωβρίου 1499 ) , Υπόμνημα εις τας πέντε φωνάς από φωνής Αμμωνίου μικρού του Ερμείου , Λόγος πρώτος (Η πρώτη ελληνική έκδοση του Γαληνού θεραπευτικής μεθόδου , στις 5 Οκτωβρίου 1500 ). Μετά την έκδοση του Γαληνού δεν έχουμε καμία μαρτυρία για εκδοτική δραστηριότητα του Βλαστού και συνεργασία του στον τομέα αυτόν με τον Καλλέργη .
Ο Νικόλαος Βλαστός ζούσε στη Βενετία τουλάχιστον ως το 1514 , το τυπογραφείο του όμως φαίνεται , ότι διαλύθηκε λίγο μετά το 1500 .
Μεγάλο μέρος από το τυπογραφικό υλικό του το χορήγησε στον Ιούντα, τυπογράφο στη Φλωρεντία , με αντάλλαγμα να μνημονεύεται το όνομα του στις Φλωρεντιανές εκδόσεις.
Πηγή: hellas.teipir.gr