Ο πελαργός δεν βρήκε τον δρόμο για το μαιευτήριο, στην περίπτωση μιας νεαρής Χανιώτισσας, η οποία γέννησε εσπευσμένα στο σπίτι της σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά, με την περιπέτεια αυτή να έχει αίσιο τέλος χάρη στις ικανότητές του γιατρού της.
Ο λόγος για τη Γιασεμή Σταμπεδάκη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Μιχάλη Καλατζάκη, είχαν προγραμματίσει τη γέννηση της κορούλας τους σε κλινική, με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο Γιώργο Σταθουδάκη. Η μπέμπα όμως, είχε άλλα… σχέδια!
Μιλώντας στα “Χ.ν.” για την εμπειρία της η Γιασεμή Σταμπεδάκη ανέφερε: «Ο τοκετός συνέβη εντελώς απροσδόκητα. Δεν το είχαμε επιλέξει (για τοκετό στο σπίτι) αλλά είχαμε προγραμματίσει να γεννήσω σε κλινική με φυσιολογικό τοκετό. Επειδή είμαι δευτερότοκος, στο δεύτερο μου παιδάκι συνέβη οξύς τοκετός, δηλαδή γρήγορος. Δεν είχα πόνο, ούτε συσπάσεις, έγινε πολύ γρήγορα.
Σηκώθηκα το πρωί, πήρα τηλέφωνο τον γιατρό μου Γιώργο Σταθουδάκη καθώς είχα δει λίγο αίμα ενώ ειδοποίησα και την κλινική.
Ο γιατρός ξεκίνησε από τα Χανιά για να φτάσει στο σπίτι μας, σε περιοχή του δήμου Πλατανιά που μένουμε. Δεν περίμενα ότι θα γεννήσω τόσο γρήγορα. Είπα του συζύγου να πάει το πρώτο μας παιδί στους παππούδες. Ωστόσο οι πόνοι άρχισαν να μεγαλώνουν και είπα στο γιατρό ότι φοβόμουν πως μάλλον δεν θα προλάβουμε. Ήμασταν σε επικοινωνία, δεν με άφησε ούτε να στεναχωριέμαι, ούτε να αγωνιώ και ήρθε πολύ γρήγορα.
Εν τω μεταξύ είχαν “σπάσει και τα νερά” ενώ ήμουν στο σπίτι και άρχισα να πονάω πιο πολύ.
Τελικά γέννησα στο σαλόνι με τη βοήθεια του γιατρού. Όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα χωρίς επιπλέον πόνους. Το δύσκολο ήταν ότι έμεινε ο πλακούντας εντός και έπρεπε να πάω άμεσα να καθαριστώ.
Οπότε ο γιατρός έμεινε με το μωρό και του κρατούσε τον ομφάλιο λώρο για να μη χάσει αίμα. Εμένα με είχε βάλει να ξαπλώσω στον καναπέ του σαλονιού, κλήθηκε το ασθενοφόρο για να με μεταφέρει στην κλινική με τη συνοδεία περιπολικού της Αστυνομίας ώστε να φτάσουμε άμεσα και να μην πάθω αιμορραγία.
Ο γιατρός παρέμενε ψύχραιμος, μου κράταγε το χέρι, κράταγε και το μωρό. Άμεσα έφτασε και η νεογνολόγος- παιδίατρος κα Κίρκη Ξυνή […]. Τους ευχαριστώ και τους δυο γιατρούς, γιατί είναι 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμοι για τις μητέρες που παρακολουθούν και αυτό είναι σπάνιο. Δόξα τω Θεώ πήγανε όλα καλά».
Ο μαιευτήρας
Για τον συγκεκριμένο απρόσμενο τοκετό, μίλησε στα “Χ.ν” ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Γιώργος Σταθουδάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «ο τοκετός της Γιασεμής Σταμπεδάκη δεν ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο σπίτι. Κι εκεί ακριβώς έγκειται η δυσκολία του τοκετού αυτού. Το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη απόσταση από την πλησιέστερη κλινική ή νοσοκομείο, σε συνδυασμό με την ταχεία εξέλιξη του τοκετού, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας δυσκολίας. Ακόμη δεν είχαμε νοσηλευτικό προσωπικό, δεν είχαμε μαιευτικό προσωπικό, δεν ήταν ο κατάλληλος χώρος, δεν υπήρχαν εκεί κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμός προκειμένου να μπορέσουμε να αποπερατώσουμε τον τοκετό σαν ένα φυσιολογικό, φυσικό τοκετό που θα μπορούσε να διεξαχθεί στο σπίτι».
Στην ερώτησή μας για το εάν ο φυσικός τοκετός στο σπίτι στα Χανιά αποτελεί συνηθισμένο ο ίδιος σημείωσε πως « όχι δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Έχει γίνει κάποιες φορές από εξειδικευμένες μαίες σε συνεργασία με γιατρό- γυναικολόγο. Βέβαια υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Πρέπει η έγκυος να είναι υγιής, να πρόκειται για χαμηλού κινδύνου κύηση, να μην είναι πολύδυμος κύηση, απαραίτητα η προβολή να είναι κεφαλική, να μην έχει μπει η κύηση σε παράταση πάνω από τις 42 εβδομάδες, να μην είναι η απόσταση του σπιτιού από το πλησιέστερο νοσοκομείο παραπάνω από μισή με μία ώρα, να υπάρχει απόφαση και των δύο γονέων και ο τοκετός να ξεκινήσει αυτόματα και όχι με πρόκληση».
Τα οφέλη του φυσικού τοκετού
Για τα οφέλη της γυναίκας όταν γεννήσει στο σπίτι ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Γιώργος Σταθουδάκης ανέφερε ότι « η γυναίκα βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον της, στη “φωλιά” της. Μπορεί να νοιώσει περισσότερη ασφάλεια και προστασία για το λόγο αυτό. Βέβαια η πρόοδος του τοκετού όταν γίνεται στο σπίτι αξιολογείται από το γιατρό, παρουσία μαίας. Συναισθηματικά η έγκυος νοιώθει πολύ διαφορετικά όταν γεννήσει στο σπίτι σε σχέση π.χ με τον τοκετό στο νοσοκομείο. Μπορεί να νοιώσει τις αγκαλιές των δικών της, να κάνει τις αναπνοές της, δεν κοιτάει το χρόνο κτλ […] ».
Οι κίνδυνοι
Αυτό που είναι η μεγάλη ανησυχία των γυναικολόγων σε περίπτωση τοκετού στο σπίτι, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι: «υπάρχει έλλειψη φροντίδας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ναι, η μαία και ο γιατρός μπορεί να είναι δίπλα τους αλλά σε περίπτωση επιπλοκής τα πράγματα μπορεί να μην είναι καλά. Μια αιμορραγία ή κάποια πτώση των εμβρυικών παλμών μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα εάν η γυναίκα δεν προλάβει να μπει για επείγουσα καισαρική τομή».
«Επίσης είναι σημαντικά τα εξής: εάν η γυναίκα έχει σακχαρώδη διαβήτη, αν πάσχει από χρόνια υπέρταση, αν έχει προεκλαμψία, αν πρόκειται για πρόωρο τοκετό ή αν ο σύντροφος δεν είναι υπέρ της διαδικασίας αυτής στο σπίτι, τότε δεν κάνουμε τοκετό στο σπίτι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθουδάκης.
Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για φυσικό τοκετό στο σπίτι, θα πρέπει πριν το αποφασίσουν, να το συζητήσουν με τον γυναικολόγο τους. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για την όποια απόφαση είναι αποκλειστικά του ζευγαριού.
Να σημειωθεί πως ο τοκετός στο σπίτι είναι πολύ συνηθισμένος στο εξωτερικό ωστόσο υπάρχει διαφορετική δεοντολογία, υγειονομική κάλυψη για το ζευγάρι αλλά και νομική κάλυψη για τον γυναικολόγο.
Πηγή: haniotika-nea.gr