Παγωμένη φαίνεται να είναι ξανά η ελληνική αγορά ελαιολάδου, λόγω της στασιμότητας των τιμών παραγωγού σε επίπεδα κοντά στο κόστος της καλλιέργειας και της συγκομιδής. Aπό παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι, αν και το 95% της συγκομιδής της ελιάς και της ελαιοποίησής της έχει ολοκληρωθεί, μόνο το 20% του ελαιολάδου, που βρίσκεται στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων, έχει πουληθεί.
Η τελευταία πράξη, που έγινε γνωστή, ήταν από τον ΑΣ Εμπάρου Ηρακλείου, οπότε και ο συνεταιρισμός πούλησε με απευθείας διαπραγμάτευση συνολικά 30 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 4,76 ευρώ/κιλό. Επίσης, στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση, ο ΑΣ Αιγιών στη Λακωνία δέχθηκε πέντε προσφορές για 60 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,2 και η καλύτερη προσφορά ήταν στην τιμή των 4,825 ευρώ/κιλό.Οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικά παρθένο στη Λακωνία, αυτήν τη στιγμή, κυμαίνονται μεταξύ 4,40 και 4,80 ευρώ/κιλό, στη Μεσσηνία έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα, στα 4,30 ευρώ/κιλό, και στην Κρήτη από 4,30 έως 4,50 ευρώ/κιλό.
Οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στις κυριότερες ελαιοκομικές περιοχές κυμαίνονται μεταξύ 4,30 και 4,80 ευρώ/κιλό
Πελοπόννησος: Θολό το τοπίο σε Μεσσηνία και Λακωνία
Θολό είναι το τοπίο για το ελαιόλαδο τόσο στη Μεσσηνία όσο και στη Λακωνία, όπου οι παραγωγοί προσπαθούν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, καθώς η τιμή δεν μπορεί να φθάσει τα 5 ευρώ, αφήνοντας τις πωλήσεις των προηγούμενων ετών στα 10 ευρώ σαν ένα μακρινό όνειρο. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», Γιώργος Κόκκινος, από τη Χώρα Μεσσηνίας, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή θα είναι 3,4 εκατ. τόνοι. Αν και αυτή η πρόβλεψη μας παραξένεψε όλους, αφού τη θεωρήσαμε υπερβολική, τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν απόλυτα σωστή. Έτσι, λοιπόν, ξεκαθαρίζει το τοπίο και, φυσικά, εάν ακολουθήσει άλλη μία χρονιά με την ίδια παραγωγή, τότε οι τιμές θα έχουν καθοδική πορεία και ένα μέρος της παραγωγής θα αποθηκευτεί και δεν θα βγει στην αγορά».
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο πρόεδρος του «Νηλέα» δήλωσε: «Από εδώ και πέρα ζούμε μία νέα πραγματικότητα γύρω στα 4,30 ευρώ/κιλό και μιλάμε πάντα για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα. Παράλληλα, δεν υπάρχει και ενδιαφέρον από την αγορά. Κάποιοι προσδοκούν μια βελτίωση των τιμών, αλλά προσωπικά δεν αισιοδοξώ και δεν συμμερίζομαι αυτές τις εκτιμήσεις. Αντιθέτως, θα επαναλάβω ότι εάν έχουμε άλλη μια χρονιά με τέτοια παραγωγή, τότε οι τιμές θα πέσουν περισσότερο. Τα προβλήματα, που έχουμε, είναι πολλά και σοβαρά. Όταν το μεροκάματο έχει φθάσει τα 70 ευρώ, τότε απαιτείται άλλη σκέψη».
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας, ο Γιάννης Λάγγης δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η τιμή είναι σταθερή και αμετακίνητη και αυτή είναι που δίνει το έναυσμα για αγοραπωλησίες. Όταν έχει οροφή μέχρι τα 4,75 ευρώ/κιλό, τότε γίνονται διαπραγματεύσεις. Εμείς, ως συνεταιρισμός, μπορεί να φθάσουμε να πουλάμε και στα 4,85». Σε ό,τι αφορά την τιμή πώλησης του τενεκέ, τόσο στη Λακωνία όσο και στη Μεσσηνία, αυτή κυμαίνεται από 110 ευρώ έως 120 ευρώ.
Δυτική Ελλάδα: Ανάμεικτα τα συναισθήματα
Η φετινή ελαιοκομική περίοδος ολοκληρώθηκε, αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα στους παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας. Οι διαφορές μεταξύ των περιοχών ήταν αισθητές, με κάποιες να καταγράφουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Οι καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, επηρέασαν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, διαμορφώνοντας ένα πολυεπίπεδο τοπίο για την παραγωγή.
Στον Νομό Ηλείας, οι ελαιοπαραγωγοί είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την έκβαση της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, με μοναδική εξαίρεση την τιμή, η οποία ήταν σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την περσινή περίοδο. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο εμπορικός διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών Μονοπάτι ΑΕ, στο Γεράκι Ηλείας, Κώστας Παναγιωτόπουλος, η χρονιά κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα, με την ποσότητα ελαιολάδου και την ποιότητα να είναι σε πολύ καλά επίπεδα.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι φέτος, παρά τις πρώτες εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή λόγω της μεγάλης ξηρασίας του καλοκαιριού. Σε σχέση με την περσινή περίοδο, είχαμε μια αύξηση της παραγωγής κατά 30%. Βέβαια, αν δεν είχαμε τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η ποσότητα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου ελαιολάδου ήταν εξαιρετικά», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την τιμή, αυτήν τη στιγμή έχει φτάσει στα 4,10 λεπτά το κιλό, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική για τους παραγωγούς, δεδομένου και του υψηλού κόστους των λιπασμάτων. Επίσης, ακόμα ένα μελανό σημείο εξακολουθεί να είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. «Σιγά-σιγά, όμως, στην ομάδα εντάσσονται και νέα εργαλεία συγκομιδής του ελαιοκάρπου, που μειώνουν κατά πολύ το άγχος των παραγωγών για εργατικό δυναμικό», τόνισε.
Από την άλλη πλευρά, στην Αιτωλοακαρνανία, η παραγωγή ελαιολάδου είχε πτωτική τάση, τόσο σε επίπεδο ποσότητας, όσο και ποιότητας. Σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό Κώστα Τσίπρα, της Αφοί Τσίπρα ΟΕ, που δραστηριοποιείται στο Ευηνοχώρι, η περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας ανά κιλό ελαιοκάρπου ήταν στο 16%, ενώ σε μια κανονική χρονιά ξεπερνά το 20%. Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού ακόμα και με τις βροχές του φθινοπώρου υποβάθμισαν τον καρπό πάνω στο δέντρο, μειώνοντας κατά πολύ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
«Παρά το γεγονός ότι μετά τις βροχές του φθινοπώρου επανήλθε ο καρπός, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα για να χαρακτηριστεί έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Η τιμή παραγωγού είναι στα 4 ευρώ και, όπως μας είπε ο ίδιος, όσοι αποφάσισαν να αποθηκεύσουν το ελαιόλαδο φαίνεται πως δεν έκαναν καλή επιλογή, αφού η τιμή έχει πέσει από την περίοδο αιχμής της συγκομιδής, που ήταν στα 5,5 ευρώ/κιλό.
Θεσσαλία: Κάτω από το κόστος η τιμή πώλησης στη Μαγνησία
Αφημένοι στη μοίρα τους νιώθουν οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου, με αφορμή τη συνεχή υποχώρηση της τιμής του ελαιολάδου και την αντιστρόφως ανάλογη πορεία του συνολικού κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας «Oliveto Magnes», Σταμάτη Αλαμανιώτη, «ο κλάδος μας πιέζεται αφόρητα, η κατάσταση είναι απελπιστική. Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο από τα 8 ευρώ το κιλό, που ξεκίνησε την περίοδο της συγκομιδής, σήμερα έχει βυθιστεί στα 4 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι, με βάση έρευνες εγχώριων και διεθνών ερευνητικών ιδρυμάτων, το κόστος ανά δέντρο κυμαίνεται στα 10 ευρώ και, αν αυτό είναι παραγωγικό, η τιμή υποχωρεί στα 7 ευρώ».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «το προκλητικό είναι ότι η τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ παραμένει η ίδια, 12-15 ευρώ το κιλό. Δυστυχώς, η πολιτεία έχει ξεχάσει την ελαιοπαραγωγή. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης, εν αντιθέσει με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία στηρίζει ποικιλοτρόπως τους παραγωγούς. Ανάλογη αδιαφορία εισπράττουμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η πολιτική της επιτρέπει τις αθρόες εισαγωγές λαδιού και βρώσιμης ελιάς από Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και, μάλιστα, την περίοδο της συγκομιδής, μποϊκοτάροντας την όποια διαπραγματευτική ικανότητα έχει ο Έλληνας παραγωγός. Προφανώς, έχουν αποφασίσει τον αφανισμό του κλάδου».
Αν. Μακεδονία – Θράκη: Χαμηλές οι αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε Θάσο και Έβρο
Λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας, η ελιά δεν απέδωσε, δεν μεγάλωσε και η παραγωγή δεν ήταν η αναμενόμενη για τα μέλη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, όπως μετέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρός του, Δημοσθένης Χατζηνικολάου. Οι παραγωγοί δεν είχαν να πουλήσουν αρκετή βρώσιμη ελιά και οι ελάχιστες πουλήθηκαν στον έμπορο στα 2,70-3 ευρώ το κιλό.
Ως προς την ελαιοποιήσιμη ελιά, ανέφερε πως από 7 κιλά καρπού παρήγαγαν 1 κιλό ελαιόλαδο, το οποίο κυμαίνεται στα 9 ευρώ/κιλό, άρα η τιμή είναι 1,28 ευρώ το κιλό. «Oι παραγωγοί της περιοχής διακινούν μόνοι τους το ελαιόλαδο», πρόσθεσε. Ο ίδιος προβληματίζεται επιπλέον για τον καιρό, γιατί μέχρι στιγμής «είχαμε ελάχιστη επιφανειακή βροχή».
Συνολικά 1.500 τόνους ελαιοποιήσιμης ελιάς αλώνισε ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ραχωνίου Θάσου, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Βασίλης Ζαγοριανός, εξηγώντας ότι η παραγωγή ήταν μεν αυξημένη, αλλά λόγω πληθώρας ελιάς δεν είχαν αποδόσεις. «Ένα χωράφι μου έπιασε 13% και άλλα χωράφια έπιασαν 18%. Αυτό σημαίνει ότι στα 100 κιλά παραγωγής το λάδι ήταν 13 και 18 κιλά αντίστοιχα», τόνισε. Για να υπάρχει όφελος, οι αναλογίες πρέπει να ξεπερνούν το 16%, διαφορετικά ο παραγωγός «μπαίνει μέσα», όπως συνέβη και στον ίδιο.
Η, δε, τιμή παραγωγού είναι τραγική, καθώς οι έμποροι δίνουν 4,30 ευρώ το κιλό για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,2% 0,3%, 0,4%. Ο ίδιος τους απάντησε αρνητικά, καθώς το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 4,5 ευρώ το κιλό. Τα μέλη του συνεταιρισμού πήραν το λάδι στο σπίτι για να αναλάβουν τη διακίνησή του, ενώ ορισμένοι το αφήνουν στον συνεταιρισμό.
Φέτος, η Θάσος περιμένει αύξηση του τουριστικού ρεύματος, άρα το ελαιόλαδο θα πουληθεί. Το ζήτημα είναι ότι οι παραγωγοί δεν έχουν ρευστότητα για να καλύψουν λιπάσματα, κλαδέματα και χαλκό. Μέχρι την Κυριακή, ο ίδιος έριξε 13 τόνους χαλκό. Επιπλέον, είναι αντιμέτωποι με την ανομβρία. Με αυτά τα δεδομένα, ο κάμπος εγκαταλείπεται, ειδικά τα δυσπρόσιτα κτήματα.
Για τον κ. Ζαγοριανό, η μόνη διέξοδος είναι η τυποποίηση σε 500 και 1.000 ml, που επιχειρεί, ώστε να εξάγεται το ελαιόλαδο Θάσου τυποποιημένο σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Πηγή: ypaithros.gr