Από τη Νέα Κίνηση Αμαρίου πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:
- Πρόσφατα τα Δημοτικά Συμβούλια των Ο.Τ.Α. ΚΡΗΤΗΣ αποφάσισαν τη δημιουργία δυο (2) νέων ΦΟΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) στο νησί και ο Δήμος Αμαρίου με απόφασή του εντάχθηκε σ’ έναν απ’ αυτούς.
Με τις αποφάσεις αυτές δυστυχώς δρομολογείται και νομιμοποιείται η αφαίρεση από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου ΑΜΑΡΙ Α.Ε. του καταστατικού της δικαιώματος να διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ-ΑΜΑΡΙΟΥ, ο οποίος εκχωρείται πλέον στο νέο Φορέα.
Η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να διασφαλίσει τα κεκτημένα της Περιοχής που έχουν σχέση με την διαχείριση του ΧΥΤΑ, θα έχει, ως διαφαίνεται, δυσμενέστατη οικονομική επίπτωση στο Δήμο και στους Δημότες .
Το μέλλον πλέον της κερδοφόρας ΑΜΑΡΙ Α.Ε. είναι άδηλο.
Ερωτούμε τον Δήμαρχο που χειρίστηκε αποκλειστικά το θέμα.
Θα επιβληθεί μετά τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις Δημοτικό Τέλος Καθαριότητας στους κατοίκους του Αμαρίου και πότε;
- Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το Εργοστάσιο Μηχανικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ-ΑΜΑΡΙΟΥ ως παράνομος.
Την ευθύνη και αρμοδιότητα για τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου έχει ο ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) ο οποίος προ ημερών αναγκάστηκε να επαναλάβει τον διαγωνισμό, αφού βέβαια χάθηκαν αρκετοί μήνες.
Η λειτουργία του ΧΥΤΑ -ΑΜΑΡΙΟΥ είναι οριακή (και αυτό αποδείχθηκε με τις αντοχές του στις πρόσφατες βροχοπτώσεις) και οι όποιες καθυστερήσεις προστίθενται στην ήδη αργή διαδικασία κατασκευής του Εργοστασίου, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο Νομού.
Ερωτούμε τον Δήμαρχο που εμπλέκεται άμεσα με το θέμα, αφού είναι και Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής:
Ελλοχεύει ή όχι πλέον ο κίνδυνος υπερκορεσμού του κυττάρου στο ΧΥΤΑ -Αμαρίου πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής του Εργοστασίου με ότι τραγικό αυτό συνεπάγεται;
Αποτελεί κοινό τόπο ότι τα παραπάνω ζητήματα, όσο και να κρύβονται κάτω από το χαλί, θα τα βρούμε τάχιστα μπροστά μας, καθώς ο εφησυχασμός και η απόκρυψη συνιστούν τον πλέον ακατάλληλο σύμβουλο για την αντιμετώπισή τους.
- Ενώ η Πολιτεία έδωσε τη νομική δυνατότητα παραχώρησης του κτηριακού συγκροτήματος και των γεωργικών εκτάσεων της Σχολής Ασωμάτων στην Αυτοδιοίκηση για την αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας παρόλα αυτά ο Δήμος Αμαρίου, στον οποίο διοικητικά ανήκουν, αντί ν’ αδράξει την ιστορική αυτή ευκαιρία και ν’ αναλάβει την αξιοποίηση του χώρου, συμφώνησε να παραχωρηθούν στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ακούμε εδώ και καιρό ασαφείς και εντελώς αόριστες δηλώσεις, χάριν εντυπωσιασμού, από την Περιφέρεια και τον Δήμο για την επικείμενη τάχα αναζωογόνηση της Σχολής Ασωμάτων χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εκπονημένη Μελέτη και πόσο μάλλον ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η φθορά των ημι-ερειπωμένων κτηρίων συνεχίζεται, οι γεωργικές εκτάσεις παραμένουν αναξιοποίητες και κανείς φορέας του τόπου, αιρετός ή δημότης δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Η Δημοτική Αρχή δεν αισθάνεται την υποχρέωση να πραγματοποιήσει συναντήσεις και συζητήσεις με τους φορείς και τους κατοίκους για το ζήτημα αυτό;
- O Αμαριώτικος Δρόμος είναι το ωριμότερο έργο (ο παλαιότερος μελετημένος δρόμος) της Κρήτης. Η εξαιρετική του σημασία και η ανάγκη κατασκευής του, όχι μόνο για το Αμάρι αλλά και ολόκληρο το Νομό, είναι πασιφανής, αφού συνδέει τον Νότο με τον Βορρά του νησιού (Τυμπάκι-Ρέθυμνο). Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει στο χωριό Αποστόλους .
Την ίδια στιγμή, όμως, βλέπουμε στους όμορους Δήμους να γίνονται εντάξεις στο ΕΣΠΑ αντίστοιχων δρόμων πολλών χιλιομέτρων .
Η Δημοτική Αρχή γιατί σιωπά και αδιαφορεί και δεν θέτει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα;
- Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, αποτελεί όπως όλοι γνωρίζουν την βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η περιοχή του Αμαρίου παρά την πλούσια Υδρολογική της Λεκάνη, από τον Ταμιευτήρα του Φράγματος των Ποταμών που βρίσκεται στα διοικητικά της όρια, δεν αρδεύει παρά μηδαμινές εκτάσεις. Ενώ, λοιπόν, στις βορειανατολικές περιοχές του Νομού βλέπουμε να δημιουργούνται νέα αρδευτικά δίκτυα και τα υφιστάμενα να επεκτείνονται, την ίδια ακριβώς στιγμή εντός του Δήμου ακούμε μόνο σχέδια και υποσχέσεις περί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Σχετικά με την τουριστική αξιοποίηση του Φράγματος καμία ενέργεια και δράση δεν υλοποιείται, ενώ και η ολοκλήρωση του περιμετρικού δρόμου δεν επιδιώκεται. Ερωτούμε, λοιπόν :
Ποιές είναι οι διεκδικήσεις και δράσεις της Δημοτικής Αρχής και σ’ αυτά τα θέματα;
Περιοριζόμενοι στα παραπάνω βασικά ζητήματα, που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, επιδιώκουμε όχι μόνο την ενημέρωση και αφύπνιση φορέων και κατοίκων αλλά περισσότερο τη συνεχή και αδιάκοπη διεκδίκησή τους.