Γράφει ο Μετεωρολόγος Νίκος Καντερές
Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος θα έχουμε καύσωνες.
Τον περασμένο μήνα, ύστερα από 3 εβδομάδες χωρίς ζέστες, ήρθε ο πρώτος καύσωνας λόγω της θερμής εισβολής από τη βόρεια Αφρική, τη τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.
Για να συγκρίνουμε αυτή την εισβολή με άλλες που συνέβησαν προηγούμενα χρόνια μήνα Ιούνιο πρέπει να συγκρίνουμε τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας, εάν όχι και τη διάρκεια κάθε καύσωνα.
Η σύγκριση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από Μετεωρολογικό Σταθμό{Μ.Σ},που είναι αξιόπιστος και έχει πολλά χρόνια λειτουργίας.
Για την Αθήνα έχουμε το Μ.Σ της Νέας Φιλαδέλφειας με παρατηρήσεις 70 χρόνων τουλάχιστον.
Συγκεκριμένα στον παραπάνω σταθμό τον περασμένο Ιούνιο υπήρξε μια ημέρα με 41C και μια ημέρα με 39C,ενώ υπήρξαν και 5 ημέρες με 38C.
Από το αρχείο των τελευταίων 40 χρόνων έχουμε τα εξής.
Το 2007,που ήταν ο “πρωταθλητής” καυσώνων για μήνα Ιούνιο υπήρξαν μια ημέρα με 46c,δυο ημέρες με 44C,μια με 41C και μια με 39C.
Το 2017 μια με 44C, άλλη με 40C και άλλη με 39C.
Το 2016 δυο ημέρες με 41C,μια με 40C και άλλη με 39C.
To 2010 δυο ημέρες με 40Cκαι μια με 39C.
…………
…………
Το 1982 μια ημέρα με 45C,μια με 42C,άλλη με 41C,άλλη με 40C και άλλη με 39C.
Η σύγκριση αυτή μπορεί να γίνεται και με άλλους μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν πολλά χρόνια λειτουργίας, όπως σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα Πάτρα….
Στην Αθήνα υπάρχει ο Μ.Σ του Εθνικού Αστεροσκοπείου με πάνω από 120 χρόνια λειτουργίας στη Πνύκα και πολύ αξιόπιστος.
Η ίδια μέθοδος πρέπει να γίνει και για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο.
Μάλιστα στο τέλος του τριμήνου αθροιστικά μπορούμε να γνωρίζουμε τον ολικό αριθμό ημερών που ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 38 και 39 βαθμούς ,πάντα για τους πολύχρονους σταθμούς, και να τους συγκρίνουμε με προηγούμενα χρόνια
Υ.Γ Όπως πηγαίνει η κατάσταση με τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς τη κλιματική αλλαγή θα τη “φέρουνε” πολύ νωρίτερα στην Ελλάδα…