Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας (για μπακλαβά)
½ φλ. μέλι
250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ. σύκα ξερά ψιλοκομμένα
100 γρ. βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
100 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένα
1 κ.γ. γλυκάνισο κοπανισμένο
1 κ.γ. καρδάμωμο κοπανισμένο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)
Για τη γαρνιτούρα
¾ φλ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
½ κ.σ. μαστίχα κοπανισμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε καλά σε μπολ τα σύκα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, τη φρυγανιά, το γλυκάνισο, το καρδάμωμο και το μέλι.
Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. με ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη. Στρώνουμε τα φύλλα ανά δύο, λαδώνοντάς τα ανάμεσα.
Τα κόβουμε σε λωρίδες 10 εκ. και βάζουμε 2 κ.σ. γέμισης κατά μήκος της στενής πλευράς αφήνοντας μια απόσταση 2-3 εκ. από την άκρη του φύλλου.
Τυλίγουμε τη λωρίδα σε μπουρέκι (ρολό), αλείφουμε τις άκρες με νερό και τις διπλώνουμε προς τα μέσα για να ασφαλίσουμε τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
Τοποθετούμε τα μπουρεκάκια στο ταψί αφήνοντας απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους.
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Ανακατεύουμε σε μπολ την άχνη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μείγμα επάνω στα μπουρεκάκια μέσα από λεπτό σουρωτήρι.
Πηγή: athinorama.gr – A.T.