Υλικά για 4 μπιφτέκια
1/2 κιλό μανιτάρια porto bello
1 μέτριο κρεμμύδι ή 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πικάντικη ή γλυκιά πιπεριά κέρατο
5-6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή μια κουταλιά ξερό
αλάτι και μπόλικο πιπέρι
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και λάδι για το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στο φούρνο.
Παρασκευή
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και ή τα αλατίζουμε ελαφρά , τα στίβουμε να φύγουν τα πολλά υγρά τους ή τα σωτάρουμε στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι μέχρι να στεγνώσουν.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι ή ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα,την πιπεριά, το θυμάρι και το μαϊντανό.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το μισό φλυτζάνι βρώμη, φροντίζοντας να φτιάξουμε μια ζύμη που να στέκει. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη βρώμη ακόμα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπιφτεκιού και πανάρουμε με την υπόλοιπη βρώμη.
Τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι , βάζοντάς τα σε λάδι που καίει στην αρχή για να αποκτήσουν κρούστα και γρήγορα χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να ψηθούν ή τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι ή πάνω σε λαδόκολλα, μέχρι να ροδίσουν. Φροντίζουμε να τα γυρίσουμε κι απ’ τις 2 πλευρές.
Όταν τα βγάλουμε τ’ ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας.
TIPS
Aντί για βρώμη, στη ζύμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο αλεύρι ή τριμμένο ξερό ψωμί και στο πανάρισμα μπορούμε να προσθέσουμε σουσάμι ή ηλιόσπορους.
Μπορούμε να δοκιμάσουμε ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει άνηθο, δυόσμο, φρέσκια ή ξερή ρίγανη και να τα εμπλουτίσουμε με μπαχαρικά της προτίμησής μας όπως κύμινο ή καπνιστή πάπρικα.
Με τα μπιφτέκια μανιταριών φτιάχνουμε τέλεια σάντουιτς που τα συνοδεύουμε με ντιπ αβοκάντο, ψημένες ροδέλες κρεμμυδιών και πλούσια σαλάτα.
Πηγή: greenchef.gr – Α.Χ.