Υλικά Συνταγής
1 πακετο φύλλο κρούστας
150 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
350 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
12 μελομακάρονα θρυμματισμένα
5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
4 δαμάσκηνα
4 κ.σ. σταφίδα
2 κ.σ. κονιάκ
1 μεγάλο μήλο τριμμένο ή ψιλοκομμένο
350 γραμ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
ζεστό μέλι ή άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τον μπακλαβά ρολό με σοκολάτα, φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση. Αλέθουμε στο μπλέντερ τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες με το κονιάκ να γίνουν πάστα. Βάζουμε σε μπολ τα μισά μελομακάρονα, τη μισή καρυδόψιχα, τη μισή ζάχαρη, τη μισή κανέλα, το μήλο, τη σοκολάτα και την πάστα αποξηραμένων φρούτων και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στη άκρη.
Ανοίγουμε τα φύλλα από την συσκευασία. Βουτυρώνουμε ραντίζοντας 1-1 φύλλο και κάνουμε στρώσεις ενδιάμεσα με την υπόλοιπη καρυδόψιχα, ζάχαρη, κανέλα και θρυμματισμένα μελομακάρονα. Αφού φτιάξουμε και τα έξι φύλλα σε στρώσεις απλώνουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση, αφήνοντας περιμετρικά 2 εκ. κενό.
Τυλίγουμε σε ρόλο σφραγίζοντας τα πλαϊνά. Όμοια φτιάχνουμε και το άλλο ρολό. Ακουμπάμε τα ρολά με την ένωση προς τα κάτω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια σε χοντρές φέτες. Αλείφουμε ολόγυρα με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ρολά. Μόλις τα βγάλουμε καυτά από το φούρνο περιχύνουμε το ένα ρολό με ζεστό μέλι ώστε να ρουφήξει και να μελώσει όπως ο μπακλαβάς και αφήνουμε το άλλο ρολό να κρυώσει. Έπειτα αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
Αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν ώστε να σταθεροποιηθεί η γέμιση και κόβουμε σε χοντρές φέτες, αλλιώς διαλύονται.
Συνταγή: argiro.gr