Υλικά
- 4 συσκ. φύλλα κρούστας (4×450 γρ.)
- 50 γαρύφαλλο ολόκληρο
- 1 φλ. φυτικό βούτυρο
- 1 φλ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 1 kg καρύδια
- 5 κ.σ. φρυγανιά
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
Εκτέλεση
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο βαθύ ταψί, το οποίο να χωράει σε μέγεθος τα φύλλα ανοιγμένα.
Διαφορετικά, θα πρέπει να μετρήσουμε τις διαστάσεις του ταψιού και να κόψουμε τις άκρες που εξέχουν.
Ψιλοκόβουμε το καρύδια στο μπλέντερ και το βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Κρατάμε ένα ρολό έξι φύλλων για το τέλος.
Βάζουμε σε ένα μπολ το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το λάδι.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μόνο λάδι.
Σε καλά βουτυρωμένο ταψί, απλώνουμε 6 φύλλα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με το φυτικό βούτυρο και λάδι.
Φροντίζουμε τα φύλλα να κάθονται το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να εξέχουν και χωρίς να τσαλακώνονται.
Πασπαλίζουμε με μία στρώση γέμιση, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Καλύπτουμε με 2 βουτυρωμένα φύλλα και προσθέτουμε μια νέα στρώση γέμιση.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία με 2 βουτυρωμένα φύλλα και μία στρώση γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Τέλος, καλύπτουμε με τα 6 πολίτικα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ραντίζοντάς τα πεταχτά ενδιάμεσα.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια ρόμβου.
Περιχύνουμε τις χαρακιές και την επιφάνεια με το υπόλοιπο βουτυρόλαδο.
Μπήγουμε ένα γαρύφαλλο μοσχοκάρυδο σε κάθε κομμάτι.
Ραντίζουμε την επιφάνεια πεταχτά με λίγο νερό με τα δάχτυλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150°C βαθμούς στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
Πρέπει να ακούγεται το τρίξιμο του μπακλαβά, δείγμα ότι ψήθηκε καλά από κάτω και μέχρι μέσα.
Είναι πολύ βασικό να ροδίσει καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο τελειώνει το ψήσιμο.
Θα σιροπιάσουμε, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Έτσι, θα ρουφήξει μέχρι μέσα και τα φύλλα θα μείνουν κριτσανιστά.
Πηγή: argiro.gr