Υλικά
2 πακέτα φύλλο κρούστας
300γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
100γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο
400γρ. φυστίκι Αιγίνης ψίχα
Σιρόπι
600γρ. ζάχαρη
500ml νερό
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Αρχικά αφήνουμε τα φύλλα μας να ξεπαγώσουν και κόβουμε στη μέση. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί όσο οι διαστάσεις του μισού φύλλου. Θα δημιουργήσουμε περίπου 48 φύλλα αν η συσκευασία μας έχει 12 φύλλα.
Θρυμματίζουμε τα φυστίκια στο γουδί, όχι να γίνουν πούδρα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα δυο είδη βουτύρων και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα 15 φύλλα, ραντίζοντας ελάχιστα με το βούτυρο ενδιάμεσα με ένα πινέλο (δεν ακουμπάμε το πινέλο πάνω στα φύλλα).
Πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα από το φυστίκι. Επαναλαμβάνουμε με άλλα 15 φύλλα και ξανά φυστίκι. Τέλος σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο την επιφάνεια και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Ραντίζουμε με νερό, κόβουμε σε κομμάτια τον μπακλαβά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για περίπου 1 ώρα.
Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 5 λεπτά αφού ξεκινήσει ο βρασμός.
Περιχύνουμε το σιρόπι στον ζεστό μπακλαβά. Αφήνουμε στον πάγκο ξεσκέπαστο για μια ώρα να απορροφήσει το σιρόπι πριν σερβίρουμε.
Σερβίρουμε με έξτρα φυστίκι ή μια μπάλα παγωτό.
Καλή επιτυχία!!!
Διαβάστε περισσότερα στο kritikes-geuseis.gr