Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
Για τη γέμιση:
200 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα ψιλοκομμένα
200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. φρυγανιά τριμμένη
1/4 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Για το σιρόπι:
1 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2 καρφάκια γαρίφαλο
2 φλούδες λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
1 κιλό σοκολάτα κουβερτούρας
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ταψί διαστάσεων 24×36 εκ. Αποψύχετε τα φύλλα κρούστας και τα κόβετε στη μέση από τη μεγαλύτερη πλευρά τους.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τη κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και τη τριμμένη φρυγανιά.
Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε το 1/4 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο με το 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Τοποθετείτε στο πάγκο σας τα κομμένα φύλλα με τη μικρή τους πλευρά προς το μέρος σας και τα βουρτσίζετε με το μείγμα ελαιόλαδου, καλαμποκέλαιου. Τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο από πάνω και το λαδώνετε και αυτό.
Στρώνετε 2 γεμάτες κ.σ. μείγμα αμυγδάλου καρυδιού, στην άκρη του φύλλου (βλέπε φωτογραφίες πιο κάτω) αφήνοντας μικρό περιθώριο αριστερά και δεξιά του φύλλου για να μπορέσετε να το διπλώσετε.
Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό όπως εμφανίζεται πιο κάτω στην αντίστοιχη φωτογραφία και το τοποθετείτε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το μείγμα. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο και περιχύνετε τα ρολά μέσα στο ταψί.
Ψήνετε στο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο για 6 λ, μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ψήνετε άλλα 10 λ. Τέλος μειώνετε και πάλι τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 10 λ μέχρι να έχετε κρουστά και χρυσαφένια φύλλα. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν εντελώς τα κόβετε σε κομμάτια μπουκιάς (περίπου 4 κομμάτια σε κάθε ρολό) και τα ξαναβάζετε στο ταψί.
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα, τοποθετείτε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 3 λ από το σημείο βρασμού. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και με μια μεγάλη κουτάλα περιχύνετε ισομερώς με το καυτό σιρόπι τις κρύες μπακλαβαδένιες μπουκίτσες. Το αφήνετε στην άκρη, όσο απαιτηθεί, μέχρι να κρυώσει και απορροφηθεί καλά όλο το σιρόπι.
Για την επικάλυψη σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να έχετε μια λείο σοκολατένιο μείγμα. Τοποθετείτε λαδόκολλα σε ένα ταψί ή δίσκο, μεγαλύτερο από το ταψί που ψήσατε τα μπακλαβαδάκια για να χωρέσουν οι μπουκίτσες αφήνοντας περιθώριο λίγων εκατοστών μεταξύ τους.
Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνετε λίγη λιωμένη σοκολάτα πάνω στη λαδόκολλα και αλείφετε μια λεπτή σοκολατένια στρώση σε όλη την επιφάνειά της, αφήνοντας περιθώριο 3 εκ. περίπου περιμετρικά. Τοποθετείτε τις μπουκίτσες πάνω στη στρώση σοκολάτας, αφήνοντας περιθώριο 1 εκ. περίπου μεταξύ τους και τις περιχύνετε μια μια με τη λιωμένη σοκολάτα φροντίζοντας να καλυφθούν καλά απ” όλες τις πλευρές.
Τοποθετείτε το ταψί ή δίσκο στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να κρυώσει καλά και σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Με ένα μαχαίρι κόβετε μέχρι κάτω τη σοκολάτα και σερβίρετε.
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με βούτυρο αγελάδος.
Πηγή: sokolatomania.gr