ΥΛΙΚΑ
1 κιλό παστό μπακαλιάρο φιλέτο
Για το κουρκούτι
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτάκι σουρωτή ή σόδα ή μπύρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξαλμύρισμα και παρασκευή μπακαλιάρου
Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με κρύο νερό
Τον αφήνουμε για 24-30 ώρες
Αλλάζουμε το νερό κάθε 4-5 ώρες
Τον ξεπλένουμε πολύ καλά
Κόβουμε τις πέτσες
Ξεψαχνίζουμε τον μπακαλιάρο
Ρίχνουμε τον ξεψαχνισμένο μπακαλιάρο στο κουρκούτι
Ανακατώνουμε το μείγμα
Τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι δίνοντας το σχήμα στρογγυλού λουκουμά
Συνοδεύεται με σκορδαλιά
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΥΛΙΚΑ
- ½ μπαγιάτικο ψωμί,
- 150 γραμμάρια κοπανισμένα καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια,
- 150 γραμμάρια ελαιόλαδο,
- χυμό μισού λεμονιού,
- 2 κουταλιές ξύδι,
- μισό κουταλάκι αλάτι
- 5-6 σκελίδες σκόρδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε και στύβουμε το ψωμί.
Πολτοποιούμε το σκόρδο με το αλάτι στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε τα καρύδια, το σκόρδο, το ψωμί και τα χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τα χτυπάμε λίγο ακόμα.
( αντί για ψωμί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πατάτα)
Πηγή: cibariorum.blogspot.com