Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μπακαλιάρος με χόρτα τσιγαριαστά

14/12/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Μπακαλιάρος με χόρτα τσιγαριαστά
0
SHARES
Share on Facebook

Τι ιδανικό πιάτο για την μικρή διακοπή της νηστείας της Σαρακοστής, συνήθως με μπακαλιάρο. Η συνταγή είναι της οικογένειας Μαρκοπούλου από τη Φολόη Ηλείας.

Οικογένεια Μαρκοπούλου

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  • 800-1.000 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαρμυρισμένο*, σε κομμάτια-μερίδες
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μάραθος
  •  τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 κιλό ανάμεικτα αρωματικά χόρτα, όπως μυρώνια, καυκαλήθρες, λάπαθα κ.ά., καλά πλυμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
  •  2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  •  1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι (λίγο γιατί, αν και ξαλμυρισμένος, ο μπακαλιάρος παραμένει σχετικά αλμυρός)

Διαδικασία

  1. Για τον μπακαλιάρο με χόρτα τσιγαριαστά, ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο και τον στραγγίζουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Έπειτα ρίχνουμε όλες τις πρασινάδες και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, να λαδωθούν καλά και να μειωθεί ο όγκος τους.
  4. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσουμε κάποιο υγρό, αφού τα χόρτα θα βγάλουν τα υγρά τους.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και τακτοποιούμε επάνω στα υλικά τον μπακαλιάρο. Χωρίς να ανακατέψουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να μείνει μια δεμένη σάλτσα.
  6. Αλατίζουμε με προσοχή, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

  1. Τον ξεπλένουμε επιμελώς σε τρεχούμενο νερό να φύγει το πολύ αλάτι, τον βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τον αφήνουμε για 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 4-6 ώρες ή όσο συχνότερα μπορούμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Πηγή: gastronomos.gr

Previous Post

13 Δεκεμβρίου 2024! Ενδεικτικές τιμές ημέρας αγροτικών προϊόντων από δημοπρατήρια της Ιεράπετρας

Next Post

Κρητικά μελομακάρονα

Next Post
Κρητικά μελομακάρονα

Κρητικά μελομακάρονα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ