Περιεχόμενα
Υλικά:
- 1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο ή ελαφρύ σπορέλαιο)
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι μούστο
- ¾ ποτηριού πορτοκαλάδα (φυσικός χυμός)
- 2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1 ρακοπότηρο κονιάκ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. μείγμα κανέλα & γαρίφαλο
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου – όσο σηκώσει η ζύμη)
🧑🍳 Εκτέλεση:
- Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Προσθέτετε τον μούστο.
- Διαλύετε τη σόδα μέσα στην πορτοκαλάδα (θα αφρίσει) και τη ρίχνετε στο μείγμα.
- Διαλύετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο κονιάκ και προσθέτετε κι αυτό στο μείγμα.
- Προσθέτετε το μείγμα κανέλα – γαρίφαλο.
- Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας, μέχρι να σχηματιστεί μαλακή, ελαφρώς λαδερή ζύμη που να πλάθεται.
- Πλάθετε κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάτε (π.χ. στρογγυλά, πλεξουδάκια).
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
💡 Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε σουσάμι από πάνω για πιο τραγανή υφή.
- Αν δεν έχετε μούστο, χρησιμοποιήστε πετιμέζι διαλυμένο σε λίγο νερό.
- Φυλάσσονται αρκετές μέρες σε αεροστεγές δοχείο.
Πηγή: incrediblecrete.gr