📝 Υλικά:
- 1200 ml φρέσκο μούστο
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. ανθόνερο
- Χοντροκομμένα καρύδια (για σερβίρισμα)
- Κανέλα τριμμένη (για πασπάλισμα)
👩🍳 Εκτέλεση:
1. Αραίωση των στερεών
- Από τα 1200 ml μούστου, κρατάτε 1 φλιτζάνι σε μπολ.
- Προσθέτετε στο μπολ το αλεύρι και το νισεστέ/κορν φλάουρ.
- Ανακατεύετε καλά με σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τελείως και να μη μείνουν σβόλοι.
2. Ζέσταμα και βράσιμο
- Βάζετε τον υπόλοιπο μούστο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις ζεσταθεί καλά (χωρίς να βράσει), προσθέτετε το μείγμα του μπολ, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
- Συνεχίζετε το ανακάτεμα ώσπου να πάρει βράση και να πήξει – αυτό διαρκεί περίπου 1-2 λεπτά μετά το σημείο βρασμού.
3. Άρωμα και σερβίρισμα
- Μόλις πήξει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ανθόνερο.
- Ανακατεύετε και μοιράζετε τη μουσταλευριά σε μπολ ή μικρά ποτήρια.
4. Γαρνίρισμα
- Πασπαλίζετε με κανέλα και χοντροκομμένα καρύδια.
- Αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο πριν σερβίρετε.
💡 Tips:
- Αν ο μούστος σας δεν είναι βρασμένος (αρύθμιστος), πρέπει πρώτα να τον βράσετε για να «καθαρίσει» από τις ανεπιθύμητες ουσίες (π.χ. τρυγικό οξύ), πριν τον χρησιμοποιήσετε.
- Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο γλυκάνισο ή μαστίχα.
- Η μουσταλευριά συνοδεύει υπέροχα και γιαούρτι ή παγωτό, αν θέλετε να την “πειράξετε” λίγο.
Πηγή: akispetretzikis.com – Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb