Υλικά
1,5 κιλό παϊδάκια μοσχαρίσια (σιδηρόδρομος)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ποτήρια νερού μπύρα μαύρη
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
Λίγο θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
10-12 δαμάσκηνα ξερά
1 κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο (προαιρετικά)
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Στεγνώστε καλά τα παϊδάκια, σκουπίζοντάς τα με απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώστε όλες τις πλευρές τους.
Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το κρέας μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
Αφού τελειώσετε με το σοτάρισμα του κρέατος, βγάλτε το απ΄το τηγάνι και αφήστε το να… περιμένει σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέστε τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά.
Ανεβάστε τη θερμοκρασία και προσθέστε την μπίρα. Βράστε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό.
Βάλτε στο τηγάνι το ζωμό, τα καρότα, τη δάφνη, το θυμάρι, τα δαμάσκηνα και το κρέας. Αν το τηγάνι που χρησιμοποιήσατε δεν μπαίνει στο φούρνο, χρησιμοποιείστε μια γάστρα.
Σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο, ψήνετε τα παϊδάκια για 2-2,5 ώρες –μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
Βγάλτε το φαγητό από το φούρνο και αφαιρέστε από το τηγάνι/γάστρα το κρέας. Περιχύστε το ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί στο μισό. Όταν η σάλτσα σας είναι έτοιμη, περιχύστε το κρέας.
Πηγή: akispetretzikis.com