Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Γαύδου, την Κυριακή 10 Απριλίου 2022, από τις 9:30 πμ έως τις 13:30, και ήταν ανοιχτή για το κοινό. Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου ‘Γάυδος Νήσος – Κρήτη – Αποκατάσταση φυτών εξαιρετικά απειλούμενων’ που υλοποιεί η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του CIHEAM-MAICH, σε συνεργασία με τον e Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Μεσογειακά Νησιά από τη Διεθνή Ένωση για τη Φύση Conservation (IUCN) και ο Δήμος Γαύδου. Το πιλοτικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου έργου με τίτλο «Συλλεκτικότητα Μεσογειακών Νησιών: Συνεργασία για τη Διατήρηση της Φύσης στα Νησιά της Μεσογείου» στο οποίο συμμετέχουν 25 οργανισμοί, ινστιτούτα, ΜΚΟ, δήμοι, am σε άλλους, από όλη τη Μεσόγειο. Την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ‘Η περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά του Γαύδου’ συνδιοργάνωσαν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (CIHEAM-MAICh), ο Δήμος Γαύδου και η Διεθνής Ένωση Διατήρησης της Φύσης (IUCN), σε συνεργασία με τη Μονάδα Διοίκησης του Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Κρήτης (ΟΦΥΠΕΚΑ) και η Διεύθυνση Δασολογίας Χανίων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Στην εκδήλωση παρακολούθησαν κάτοικοι της Γαύδου που είχαν την ευκαιρία να μάθουν τόσο για το πολιτιστικό όσο και για το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η κ. Κόπακα Κατερίνα, Ομίμητη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Αλεξόπουλος Απόστολος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κ. Κοντάκος Δημήτρης της Μονάδας Διοίκησης του Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης (ΟΦΥΠΕΚΑ)· και η ερευνήτρια κα Φουρναράκη Χριστίνη από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του CIHEAM-MAICh. Την εκδήλωση εγκαινίασαν η Δήμαρχος Γαύδου κα Λίλιαν Στεφανάκη καθώς και ο κ. Bertrand de Montmollin, εκπρόσωπος του t η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Η χλωρίδα, η πανίδα, οι βιότοποι, καθώς και οι αρχαιότητες, η γεωλογία και η φυσιογραφία του Γαύδου είναι μοναδικά στοιχεία που όλα μαζί δίνουν σε αυτό το μικρό νησί έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Στη συζήτηση-διαβούλευση που ακολούθησε τις ομιλίες των επιστημόνων, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά του Γαύδου, και οι παλιές ταράτσες διάσπαρτες στο νησί σταδιακά αποκαθίσταται. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη διάδοσης της επιστημονικής γνώσης, που αφορά το νησί, τους κατοίκους και τους επισκέπτες μέσω web tools καθώς και η οργάνωση θερινών σχολείων από τον Δήμο, τα Πανεπιστήμια ή άλλους φορείς. Αναφέρθηκε στην ανάγκη μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, όπως μέτρα διαχείρισης πευκοδάσους και ενημέρωση των παραθεριστών για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών μέσω φυλλαδίων ή άλλου ενημερωτικού υλικού. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη διαχείρισης του μεγάλου αριθμού επισκεπτών για να μην καταστραφούν οι σημαντικοί βιότοποι του νησιού. Τέλος αρκετοί κάτοικοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν εθελοντικά σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε εικονογραφημένο ενημερωτικό υλικό για δύο σημαντικά απειλούμενα φυτά της Γαύδου: το μικρό ετήσιο ενδημικό Bupleurum gaudianum, που φυτρώνει στη Γαύδο και πουθενά αλλού στον κόσμο, και το Callitriche pulchra, άλλο ένα ετήσιο φυτό που θεωρείται «Εξαιρετικά Απειλούμενο» σύμφωνα με το Red Data Book της Ελλάδας, ως βρίσκεται στη χώρα μόνο στους ‘αρόλιθους’ (εποχικές λίμνες) του Γαύδου.
Πληροφορίες: Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών (MPCU) του CIHEAM-MAICh, flora@maich. gr, τηλ. : 2821035053