Υλικά
Μερίδες: 4
- 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1/2 κεφάλι σκόρδο, χωρισμένο στις σκελίδες του, ψιλοκομμένες
- 1 μέτριο λάχανο, χοντροκομμένο σε λωρίδες πλάτους περίπου 3-4 εκ.
- 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 350 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα Σερρών
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το λαχανόρυζο, σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα και το λάχανο και αλατίζουμε.
- Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να μαραθεί το λάχανο και να πέσει ο όγκος του.
- Προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ρύζι, το κύμινο, το πιπέρι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και το φαγητό να μελώσει.
- Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
- Σερβίρουμε το λαχανόρυζο ζεστό.
Πηγή: gastronomos.gr